留仙洞万科云设计公社A4+B2地块设计
-

项目名称 Project Name: 留仙洞万科云设计公社A4+B2地块设计 / Liuxiandong-Plot A4+B2 of Vanke Design Community

参展机构 Company : 坊城设计 / FCHA

客户 Client : 万科 / VANKE

创作年份 Year : 2017-2018

设计师 Designer : 陈泽涛/Chen Zetao

摄影 Photographer : 陈冠宏 / Chen Guanhong

 

 

项目创作背景

Project Background

 

本项目位于深圳南山区大沙河创新带,科技园北区,是留仙洞总部基地九街坊规划中的北绿廊地块。万科想借此机会在北绿廊打造一个集合产业链上下游的一个创意园区-设计公社。万科与项目总规划单位都市实践(URBANUS)对设计单位进行筛选及召集,最终确定在都市实践的指导下,通过集群设计的方式来完成05-02,05-01地块这个首开启动区的设计。

 

The project is located in the Dashahe Innovation Zone in Nanshan District, Shenzhen, and in the North District of the Science and Technology Park. It is the North Green Corridor site in the planning of the 9th Neighborhood of the headquarters of Liuxiandong. Vanke would like to take this opportunity to create a creative park-design community in the North Green Corridor that integrates the upstream and downstream of the industry chain. Vanke and the project overall planning unit URBANUS selected and convened the design units, and finally determined that the design of the first start-up area of the 05-02, 05-01 plot should be completed through Cluster Design under the guidance of URBANUS.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

在城市规划导则中,地面是一块公共开放的绿地公园,地下面积为办公指标,因此如何在保证屋顶公共绿地的连续性与提供地下办公空间良好环境是这个项目设计的难点。

设计通过大绿化坡道将首层与负一层连接,通过通风廊道划分连续的办公单元,在地面挖出洞口增加自然采光通风的机会。在保证屋面提供一个连续的景观公园同时保证项目的空间品质。

 

In the urban planning guidelines, the ground is a public open green park, and the underground area is the office area. Therefore, how to ensure the continuity of the public green space on the roof and provide a good environment for the underground office is the difficulty of the project design.

 

The design connects the first floor with the basement one floor through a large green ramp, divides the continuous office units through the ventilation corridor, and digs holes on the ground to increase the opportunity of natural lighting and ventilation. In order to ensure the roof to provide a continuous landscape park, at the same time to improve the space quality of the project.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

共享空间

共享空间位于B2地块地面层往地下一层的斜板底下,室内总建筑面积约为2000平方米,是整个项目中的共享办公(co-working)场所。各个不同产业与工种在一个大的共享空间里进行协同创新,高效运作,共享资源和分享价值观.

 

办公单元

每一个独立的办公单元都可以拥有一个独立的采光天井以及户外休闲平台。这里是冥想发呆,面壁思过,坐井观天的好地方。

 

自然材料

材料由集群设计师多方经过商讨后决定统一使用清水混凝土,钢,玻璃等自然材料来进行建造,明确营造一个语言统一,空间丰富,产品多样的园区。

 

自然岩石墙面

原始爆破留下的自然岩石墙面无不述说这这块场地位置的独特性,采光的洞口,通风的廊道,形成具有特色的空间。

 

Shared space

The shared space is located underneath the inclined board connecting the ground floor and the basement level one floor of the B2 block. The total interior building area is about 2,000 square meters, and it is a co-working space for the entire project. Various industries and work types collaborate on innovation in a large shared space, operate efficiently, share resources and values.

 

Office unit

Each individual office unit can have a separate lighted patio and outdoor leisure platform. This is a good place to meditate, be in a trance, reflect on one's mind or looking at the sky.

 

Natural materials

As for materials, after many discussions, the cluster designers decided to use exposed concrete, steel, glass and other natural materials for construction. It has been made clear that a park with unified language, rich space and diverse products should be created.

 

Natural rock wall

The natural rock wall left by the original blasting has all described the uniqueness of this site, the lighted hole and the ventilated corridor form a unique space.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

粤港澳大湾区区是一个世界级的湾区,体现的是这里的创新的活力,产业链之间的高效衔接与合作,对土地的复合利用,这是一个革命性的项目,为办公楼的未来建立了一个新的范式,将企业环境转变为欢迎公众的环境,对社交的高度鼓励促进意外的社交互动。通过创新的设计和低成本的建造,把一个集群办公设计变成一个受欢迎的场所.

 

Guangdong-Hong Kong-Macau Greater Bay Area is a world-class Bay area, which reflects the vitality of innovation, the connection and cooperation between company in the industrial chain, and the mix-use of land. This is a revolutionary project, which establishes a new paradigm for the future of office buildings, transforms the enterprise environment into a welcoming environment, highly encourages social interaction, and promotes unexpected social interaction. Through innovative design and low-cost construction, Turn a cluster office design into a popular place.