万科客家文化客厅客厅
-

项目名称 Project Name: 万科客家文化客厅客厅 / Vanke · Hakka Culture Exhibition Plaza

参展机构 Company : 杰地景观 / GND Landscape

项目类别 Category :城市更新 / Urban Renewal

客户 Client :深圳万科 / Vanke Shenzhen

创作年份Completion Year :2019

主持设计Chief Designer :丘戈、钟永成、李冰 / Qiu Ge, Zhong Yongcheng, Li Bing

方案设计 Concept Design :罗峰、周江、袁冬阳、孙地旺、潘晓 / Luo Feng, Zhou Jiang, Yuan Dongyang, Sun Diwang, Pan Xiao

施工图设计 Construction Drawing Design :谢宇玄 、农黄富、张祖熙、普邦园林 / Xie Yuxuan, Nong Huangfu, Zhang Zuxi, PB Landscape

植物设计 Plant Design :曾凤玲、周萌 / Zeng Fengling, Zhou Meng

水电设计 Mechanical &Electrical Design:周鹏 、普邦园林 / Zhou Peng, PB Landscape

业主团队 Developer Team:车迪、谷敬博、李庆秋 / Che Di,Gu jingbo,Li Qingqiu

摄影 Photographer : 罗峰 / Luo Feng

文案 Copywriter : 丘戈, 杨欢 / Qiu Ge, Yang Huan

 

 

项目创作背景

Project Background

 

多方共建

Multilateral Construction

 

方案启动之时,我们与项目建设方一起走访了原老西村村民,村长的一句话让我颇为感动,他说:“为了大家都过上更好的日子,我们积极的响应了城市发展建设。虽然大家这些年生活发生了翻天覆地的变化,但是我们的乡愁却无法安放了;借着这次宗祠翻修,希望你们能多保留一些我们老西村的历史和文化,算是给我们这代人一点心灵寄托;同时也希望能多留一些历史场景给现在的孩子们,让他们知道以前祖辈生活的地方到底是个什么样子的。”设计师说 。

 

When the plan was launched, we visited the villagers of the former West Village together with the project builder, and I was deeply moved by the words from the village chief. He said, "In order to make a better life for everyone, we have actively responded to urban development and construction. Although our lives have changed dramatically over the years, our homesickness could not be settled. With this ancestral temple renovation, I hope you can retain some of the history and culture of our old West Village to give our generation a little spiritual sustenance; I also hope we can leave some historical scenes to our children to let them know what this place where their ancestors lived in the past really looks like. "The designer said.

 

正是带着这些思考我们在方案设计之初与当地村民多次深入沟通,倾听诉求,了解客家文化及村落历史;同时搜集村落建筑及相关资料,结合现状祠堂的建筑布局与现有场地公共空间特点,最终完成了具有“老西村”特色的客家文化会客厅。

 

It is exactly with these considerations that we have in-depth communication with local villagers many times at the beginning of the concept design, listening to their demands, and understanding the Hakka culture and village history while collecting related information of the village buildings at the same time. Combining the current architectural layout of the memorial temples and the existing site Characteristics of the public space, we finally completed this Hakka cultural symbol as an urban living room with the characteristics of "Old West Village".

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

设计策略Design Strategy

整合客家祠堂与商业广场的分区,解决传统与现代的冲突。

Integrate the divisions of Hakka Temple and Commercial Plaza to resolve the conflict between tradition and modernity.

 

利用城市广场作为客家文化的户外推广载体。

Use the city plaza as an outdoor carrier for Hakka culture.

 

提升环境的同时,也作为市民公共休憩玩乐的城市广场。

While improving the environment, it also serves as a city square for public recreation and relaxation.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

传承 · 开放 · 多元

Inheritance · Openness · Diversity

 

GND在本案景观设计中,从岭南文化及建筑作为切入点将新旧融合。将乡村聚落、农耕田园、民俗文化等元素注入到设计的细节当中。守护这些濒临被遗忘的岭南文化遗产,希望它们在经历了风月的摧残之后,依然能够焕发新的容颜,并且能够让更多的人得以走进其中,领略传统文化之魅力,感受地道岭南风情。

 

In the landscape design of this project, GND has merged the new and old with the Lingnan culture and architecture as the entry point. Elements such as rural villages, farmlands, gardens, and folk culture are injected into the design details. Our designers are committed to protect these endangered and enduringly forgotten Lingnan cultural heritage and expect that they will still take on a new look after going through the ravages of time to allow more people to appreciate the charm of traditional culture, and experience the authentic Lingnan style.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

有时候,一个城市的文明,一个地区的舒适,正是因为有了温暖又善意的设计,让人有归属感和幸福感。在万科客家文化客厅景观改造过程中,探讨传统文明与当代建构的平衡关系。构建多元开放的公共空间,使其更好地融入当代生活。让场地重新焕发活力,同时带动周边商业发展也为人们提供了新的游憩场地。与本次展览主题“人文湾区∙温暖的设计”高度契合。

 

Sometimes, the civilization of a city, the comfort of a region, is precisely because of the warm and well-intentioned design, people have a sense of belonging and happiness. In the process of landscape transformation in Vanke Hakka Culture Exhibition Plaza, the balanced relationship between traditional civilization and contemporary structure was explored. A diverse and open public space is built to better integrate into modern life, rejuvenating the place and driving the surrounding commercial development which also provides people with new recreational venues. It is highly consistent with the theme of the exhibition" Culture Bay Area Humanistic Design".