帐幕音乐中心空间设计
-

项目名称 Project Name:帐幕音乐中心空间设计Tabernacle Worship Center (Construction + Space Transform)

客户 Client:彭先生 MR.PENG

创作年份 Year:2016

作品尺寸 Size:300

创意总监 Creative Director:曾军 ZENG JUN & 罗琦LUO QI

艺术指导 Art Director:曾军 ZENG JUN & 罗琦LUO QI

设计师 Designer:曾军 ZENG JUN & 罗琦LUO QI

摄影 Photographer:张超 ZHANG CHAO

文案 Copywriter:罗琦LUO QI

 

 

项目创作背景

Project Background

 

这是一个位于深圳蛇口区老工业园区内的特殊项目,包括将一个旧厂房的一部分改造成一个音乐敬拜中心。设计在外部空间上保持了蓝色工厂原有的风格,主要做了一些必要的开窗和出入口,旨在创造一个新的安静空间,让室内感受阳光、音乐和信仰。

 

甲方是两位虔诚的信徒,租用了该场所两年的使用权,希望贡献一个与音乐和信仰相关的非盈利的敬拜空间。现场乐队与观众保持相对独立性,不鼓励人际交流。相反,我们鼓励听众体验内心的宁静。此为限额设计,费用上限由甲方提供。

 

本设计充分结合本场地条件,抽象出纯粹的空间负荷,以“滴水见阳光”的风格表达自然。体验的复杂性包含在限定的形式中。在空间序列的渐次展开下,由外到内产生变化的体验。本设计以人的感知为中心,充分考虑光、视觉、声音、触觉和精神状态。包括建筑改造、景观设计、室内设计和家具设计,设计内容恰当地实现了这些部分的平衡,使之融入到整体空间叙事中。

 

This special project, which is located inside the old industrial park of Shekou District, Shenzhen, involves the transform of a partial factory to a worship center. With maintaining the original style of blue factory to the external space, this design mainly makes some necessary windowing and entrances, aiming to create a new quiet space to feel the sunlight, music and faith for the interior.

 

Party A, two devout Christians, rented the two-year use right of this place at the beginning of 2016 and hope to contribute a non-profitable worship space related to music and faith. The live band keeps relative independence with audience and the interpersonal exchange is discouraged. Instead, listeners are encouraged to experience their inner silence and communicate with the Lord. In addition, Party A requires an office for self use. With upper limit of cost provided by Party A, this is a quota design.

 

With full combination of this site condition, this design abstracts the pure space load and expresses the nature with the style “seeing the sunlight from drops of water”. The complexity of experience is contained in the form of limitation. Under the gradual direction of the spatial sequence, the experience of changes is produced from the outside to the inside. With concentration on human perception, this design takes the light, sight, sound, touch and mental state into consideration with full details. Including construction transform, landscape, interior design and furniture design, the design content appropriately realizes the balance of these parts into the overall space narration.

 

 

如何理解项目与“人文湾区 ∙ 温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

这个项目旨在创造一个新的宁静空间,让人在室内感受到阳光、音乐和信仰。每天每晚,全年面向公众免费开放。

 

This special project, aiming to create a new quiet space to feel the sunlight, music and faith for the interior. And every day and night, it's open to the public for free.