图猫 x 宅几影像咖啡馆
-

项目名称 Project : 图猫 x 宅几影像咖啡馆 / Toft Cafe Pub

参展机构 Company :营加设计(深圳)有限公司 / INPLUS Design (Shenzhen) Ltd.,

项目类别 Category : 室内 / Interior

客户 Client : 图猫咖啡厅 / Toft Cafe Pub

创作年份 Years : 2019

设计师 Designer : 宋扬、林国滨、窦建超、贺斐斐 / Nigel SONG、Benjamin LIN、 Adam DOU、HE Feifei

摄影 Photographer : 图猫影相 & 窦建超、雷雅玲 / Toft Photos & Adam DOU、Lei Yaling

文案 Copywriter : 窦建超 / Adam DOU   

 

 

 

 

项目创作背景

Project Background

 

项目坐落在福田上梅林社区中, 一边是热闹的街道,一边是富有年代感的居民楼。随着街道上的升级整改,也让业主萌生了将店铺改造的想法。旨在提供给大家更多的空间和时间坐下来一起闲谈,一起感受生活的理想场所。

 

The project is located in Shangmeilin Community, Futian, with a lively street on one side and residential buildings with a sense of time on the other. With the upgrading and rectification of the streets, the owners have the idea of renovating the shops. It aims to provide everyone with more space and time to sit down and chat together, and feel the ideal place for life together.

 

 

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

在原室内空间中,店铺与街道过于独立,且只保留一扇窗户面对街道,使得店铺内的采光较差,流通性较差。由于室内较为封闭、开窗较少,店铺在街道的展示性也是相对弱的。而在狭小的空间中,设置了不同的高差,并在中心的位置加设了夹层,会有较强的压迫感。此项目希望通过对室内空间的重新塑造,激活整个社区活力,打造一个具有艺术氛围的影像咖啡店提供给人们放松、社交的场所。

 

In the original interior space, the shop is too independent from the street, and only one window is kept facing the street, which makes the lighting in the shop poor and the circulation is poor. Because the interior is relatively closed and there are fewer windows, the display of the shop on the street is relatively weak. In a small space, different height differences are set, and a mezzanine is added at the center position, which will have a strong sense of oppression. This project hopes to activate the vitality of the entire community by reshaping the interior space and create an artistic image coffee shop to provide people with a place to relax and socialize.

 

(改造前的店铺外立面)

(Store facade before renovation)

 

通过对墙体的改造,开放更多的展示面,提升店铺的昭示性。设置了可折叠开启的窗户,能够与街道串联,引入了更多自然光,增强了室内与街道的互动性。将地面上的高差减少,留出较为完整的空间,可以举办定期的主题摄影交流会。而二楼的空间由原本的两部分合为整体,使得空间尺度上更为舒适,也保持了一定的私密性。

 

Through the transformation of the wall, more display areas will be opened and the store's visibility will be improved. Foldable windows are installed, which can be connected in series with the street, introducing more natural light and enhancing the interaction between the interior and the street. Reduce the height difference on the ground and leave a more complete space for regular theme photography exchange meetings. The space on the second floor is integrated from the original two parts, which makes the space more comfortable and maintains a certain degree of privacy.

 

 

 

 

创作过程&结果呈现

Creative Process & Result

 

创作过程Creative Process:

反复的在场地探索,理解业主的需求同时也对顾客的喜好给予一定的保留和放大。我们发现在临街面的窗边,会有许多顾客喜欢在此休憩,所以在设计的过程中,我们决定使用可折叠的窗户,能够将室内外的空间结合打造,同时利用窗台作为一个可以放置饮品的平台,增强了互动性和可看性。通过趣味的摆件以及数字屏幕,营造一个温馨、放松的环境。

 

Repeatedly explore the site, understand the needs of the owners, but also give certain reservations and enlargements to the preferences of the customers. We found that there are many customers who like to rest by the window facing the street, so in the design process, we decided to use foldable windows, which can combine indoor and outdoor spaces to create, and use the window sill as a place for drinks The platform enhances interactivity and visibility. Through interesting decorations and digital screens, create a warm and relaxing environment.

 

 

 

(改造后的店铺外立面)

(Renovated store facade)

 

结果呈现Result:

 

改造完成后,咖啡店变成了街道中较为亮眼展示点,已经成为了社区的重点宣传名片。更多的居民喜欢在此闲谈、休憩。同时开阔和流通的空间,使得店内变成一个舞台,无论是在室内还是在街区中,都能被其热忱辐射到,激发街区空间的活力,并对人们的生活方式带来积极的影响。

 

After the renovation, the coffee shop became a brighter display spot in the street, and it was also defined as an artistic business card in the block. More residents like to chat and relax here. At the same time, the open and circulating space turns the store into a stage, which can be radiated by its enthusiasm, whether indoors or in the block, which stimulates the vitality of the block space and has a positive impact on people's lifestyle.

 

 

 

 

(举办摄影交流展)

(Hold a phophotography exchange exhibition)

 

 

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect to the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"

 

项目整体设计基调温暖,人文气息浓厚。临街面横向吧台的设计把空间内外的界限模糊,提供了人群沟通交流的平台,无论是在室内还是在窗边就坐,在品尝咖啡的同时也能与周围的环境保持互动。同时内部采取低限制高灵活度的空间布局,这些都体现了该空间的高包容性,给社区居民和游人提供了很好的艺术、社交互动场所,给街区带来了新的活力。成为街区中的艺术名片,以店铺为点,去辐射到整个街区中去。

 

The overall design of the project has a warm tone and a strong humanistic atmosphere. The design of the horizontal bar on the street side blurs the boundaries between the inside and outside of the space, and provides a platform for people to communicate with each other. Whether sitting indoors or by the window, you can interact with the surrounding environment while sipping coffee. At the same time, the interior adopts a low-limit and high-flexibility spatial layout, which reflects the high tolerance of the space, provides a good art and social interaction place for community residents and visitors, and brings new vitality to the neighborhood. Become an artistic business card in the block, and use the shop as a point to radiate to the entire block.