坪山阳台- 深圳坪山河南布净水上部建筑
-

项目名称 Project Name:坪山阳台- 深圳坪山河南布净水上部建筑 / Pingshan Terrace: The Design of Pingshan River Nanbu Sewage Plant - Public Infrastructure

参展机构 Company : 南沙原创建筑设计工作室 / NODE Architecture & Urbanism

客户 Client:深圳市坪山区水务局 / Pingshan District Water Authority, Shenzhen

创作年份 Year:2017.12-2018.10

设计师 Designer:刘珩、黄杰斌、何欣杰、张诗晗、连晨、卢青松、常雪石(实习) / Doreen Heng Liu、Jiebin Huang、Xinjie He、Shihan Zhang、 Chen Lian、Qingsong Lu、Xueshi Chang (Intern)

摄影 Photographer:张超 / Zhangchao

 

 

项目创作背景

Project Background

 

坪山河位于深圳市东北部坪山新区,发源于梅沙尖,干流从西南至东北纵贯坪山新区全境,河道全长13.5km。在区域经济和社会高速发展的背景下,坪山河水质下降,生态恶化,给沿河和下游城区环境带来了很大影响。

 

Located in Pingshan New Area, northeast of Shenzhen, the 13.5km Pingshan River originates from Meisha Jian with its main stream traversing Pingshan New Area from southwest to northeast. Amid the regional economic and social development boom, declined water quality and ecological deterioration of Pingshan River took a toll on the riverfront and downstream urban environment.

 

根据坪山河流域水环境综合整治工程的规划,沿河设置净水站、调蓄池和人工湿地以改善坪山河水质,提升沿岸景观环境。2018年年初,应中国市政工程西北设计研究院深圳分院的邀请,我们承担了南布净水站上部建筑、碧岭湿地管理用房和吓山湿地公园的设计。

 

As planned by the water environment integrated improvement program for Pingshan River basin, the water purification station, regulating storage tank and artificial wetland should be provided along the River to improve the water quality and riverfront landscape. At the beginning of 2018, invited by Shenzhen Branch of CSCEC AECOM CONSULTANTS CO., LTD, we conducted the design for upper part of architecture of Nanbu Water Purification Station, management rooms of Biling Wetland and Xiashan Wetland Park.

 

南布净水站,位于深圳市坪山区坪山河中游燕子湖片区,场地周边规划有大型人工湖和湿地公园,斜对岸为坪山东部国际会议中心。根据上层次规划设计,燕子湖片区将成为深圳东部乃至粤港澳大湾区东部地区的城市新客厅。

 

The Superstructure of Nanbu Water Purification Station is located in Yanzihu Area, Pingshan District, Shenzhen, by the midstream of Pingshan River. Facing the International Convention Center diagonally across the river, the Project is planned with large artificial lake and Wetland Park in the perimeter. As per the upper level planning and design, Yanzihu Area will be a new city parlor in the east of Shenzhen or even the Guangdong - Hong Kong – Macao Greater Bay Area.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

接到设计任务之时,地下净水站的主体混凝土框架已经完成施工,原净水站布局采用传统中轴对称的手法,为何对称,又似乎理由不足;即便如此,业主希望在不改变主体结构框架的条件下增加一些公共使用的面积,具体内容和面积由我们自定。如何在对称布局的一层典型办公管理用房处有效置入新的公共开放体验空间,同时新增加的内容能够与已有功能空间及结构相契合,并在circulation上分流,是方案设计的最大挑战。

 

Before we got the project, the main concrete frame of the underground water purification station was completed. Despite that the traditional axisymmetric layout adopted for the water purification station was not well justified, the client wanted us to add some public space without changing the main structure frame. The contents and area need to be determined by us. How to effectively insert new public open space into the symmetric one-floor typical office management rooms and ensure fitness and separated circulation was the biggest design challenge.

 

首先设置一条南北方向贯穿建筑的公共步道,直接由北侧的公园绿地地面延伸至办公管理用房的屋顶,连接南侧地面水景广场和坪山河;作为水基础设施建筑的特有属性,这里水景广场的水源,先由地下净化站运输至地面后再入坪山河。

 

A north-south public sidewalk from the ground of north park green space extends to the roof of office management rooms, connecting the ground water feature square and Pingshan River in the south. To mirror the feature of water infrastructure, the water of the water feature square is drawn from the underground water purification station before drainage into the Pingshan River.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

建筑屋顶的延展

Extension of Building Roof

 

办公空间屋顶之上,设计使用钢结构建构出一个与办公管理空间等大的整体大阶梯屋顶活动平台,使之与湖面及周边景观相呼应,成为眺望城市和休憩的公众活动场所。

 

Above the office roof, the steel is structured to form a stepped rooftop platform in equal size in response to the lake and surrounding landscape, a public place to overlook the city and repose.

 

屋顶的大阶梯活动平台由多个不同维度的折面拼合而成,与单层平房屋顶空间相互交织,形成丰富多义的建筑体验空间。这部分的公共开放体验空间与办公管理空间在人流上可互相独立,保证净水站的日常运作和管理的同时提供来此参观游览的市民一个可停留观摩的公共场所。

 

The rooftop stepped platform assembled by multi-dimensional folded planes are intertwined with roof of single-floor building, enriching the spatial experience. This public experience space, while allowing citizens to stay and observe, has an independent system of pedestrian circulation to avoid disturbing the daily operation and management of the water purification plant.

 

因地下水质净化处理的要求,需要设置高出建筑15米的风井,在此,也对其进行体量造型的考量,增设旋转楼梯,楼梯连接二层地面层与屋面,使其成为游览的另一条路径,也成为了整个屋顶系统中的一个标志性高点。

 

For the purpose of underground water purification treatment, it is required to provide a ventilation shaft 15m higher than the building. Spiral staircase is provided to incorporate the shaft into the roof system, the stairs connect F2, ground floor and roof, offering another visiting route and making it a representative high spot of the roof system.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

南布净水站上盖建筑是一次超越传统建筑学定义的设计实践。它既是一个功能性建筑、又是具有地域气候特点的公共空间。 通过建筑师主动的设计努力,让这个城市里无法缺席、却又有着呆板“固有形象”的便民净水设施,成为良好的日常公共体验空间,赋予了工程性基础设施在精神向度和审美维度两方面的意义,以及城市与建筑本体的双重属性。创造并确立了一种崭新的“仪式感日常”——关于“人”的基础设施。

 

Pingshan Balcony of Nanbu Water Purification Station is among our portfolio of making the infrastructure, not only as engineered space of production but also into public space as part of urban life in recent years. Our purpose is to, through our design efforts, transform the water purification facility indispensable for Pingshan River into the pleasant public and education space. We redefine it spiritually and aesthetically as human-oriented infrastructure to pursue rituality in daily life.