正荣天寓
-

项目名称 Project Name: 正荣天寓 / ZHENRO SKY MANSION

参展机构 Company : 深圳市春山秋水设计有限公司

客户 Client : 正荣集团 / ZHENRO GROUP

创作年份 Year : 2019

设计师 Designer : 韦金晶、韦耀程、张慧超 / Wei jinjing、Wei yaocheng、Zhang huichao

摄影 Photographer : 秋信 / Qiu xin

 

 

项目创作背景

Project Background

 

来自深圳的春山秋水设计,为古都西安打造了一个别具新意的“工作+生活”空间——正荣天寓。设计师尝试以分裂解析的手法,打破传统文化的意象格局,重组现代主义设计,实现空间感受与功能需求的优化叠加。

 

Shenzhen-based NTA Design created a model "working + living" space for an apartment development in Xi'an, China. Based on the approach of deconstruction, the designers broke the traditional spatial pattern, and created a modern space which perfectly integrates experiences and functionality.A novel space in the context of urban renewal.

 

本案处于大明宫商圈板块,紧邻大明宫遗址公园,承载着城市的记忆脉络。因为属于老旧城区,周边较多城中村和安置房。而以文化带动地产项目建设,再以商业配套反哺板块功能升级,是此次设计委托在城市更新层面的价值诉求所在。

 

Situated at Daming Palace Commercial Circle and adjacent to Daming Palace National Heritage Park, the project carries the memory of the city. It's located in an old quarter of Xi'an, surrounded by urban villages and resettlement housing. In the context of urban renewal, the old urban area is driving property development by culture and promoting functional upgrade through improving commercial facilities.

 

鉴于近未来的巨大发展潜力,该区域已入驻有大量品牌开发商住宅项目,大型综合商业与星级酒店也接续加入。正荣天寓一案则以差异化的定位进行空间产品创新,面向年轻创业群体和新型都市客群,探索兼具商业逻辑与社会价值的崭新人居样本。

 

In view of the great development potential of this area, lots of brand residential developments, large-scale commercial facilities and star hotels have been settled there. Based on differentiated positioning, the project presents an innovative space. Targeted at young entrepreneurs and urbanites, it explores to create a novel living model which combines commercial logic and social value.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

设计基于一楼有限的面积进行平面布局,在固有的轴线柱体中,高效围合出超乎预期的空间展示尺度。其中共享办公空间遵循开放式设计理念,容纳有书吧商洽、健身休闲、创意展示以及移动工位、独立包间等满足多样化办公需求的配套功能。另有精致排布且精巧整合的居住空间,令展示动线回到日常起居的人性基准点。

 

A lightweight and exquisite aesthetic space is laid out on the ground floor, which has some pre-existing columns. The design team created an unexpected large-scale feeling in the limited space. The overall space consists of a co-working area and a show flat, both for display purposes. The shared workspace is open, which accommodates book bar, conversation area, fitness and leisure area, creative artworks, movable work stations and independent office, to satisfy diverse working demands. The show flat is exquisite, featuring meticulous combination of details.

 

隐喻性的视觉象征被提炼为文化线索,不着痕迹地传递时空纵深的情感记忆。前厅珍禽置景配上波普艺术化的“兵马俑”,脱离传统语境而成为充满玩味的巧思。玄关处镜面与金属灯饰相映成趣,既是精心落点的艺术又承载了设计的功能性。厚重与轻盈之间的平衡表现,唤起了潜意识的情感并赋予使用者正向的能量。

 

Metaphorical visual symbols are brought in, to echo local cultural context and carry the memory of the city. In the foyer, the bird-like art installations and the abstract artwork that outlines a "terra-cotta warrior" by ropes are modern and fun. Besides, the mirror surface and the metal light fixture complement each other, both integrating functionality with artistry. The spatial design well balances solidness and lightness, evokes the users' emotions and gives them an energetic feeling.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

作为公寓办公与居住的样板展示项目,本案注重以低成本的建造因应城市可持续发展的议题。在材质上,软硬装均更多采用市场常见的平价材料,同时巧妙借用低成本带色彩的涂料完善块面构成,在造价之内凸显而出的是轻松感和画面美。此外,在该展示区完成其样板功能阶段后,社区书吧及运动区域将提供给入住公寓的住户使用。

 

As a model "working + living" space in an apartment building, the project emphasizes low-cost construction, in line with sustainable urban development. Common and relatively cheap materials were selected for decoration. Low-cost colorful paint was utilized to enrich the interior surfaces, hence producing a relaxing atmosphere and aesthetic visual effects. After the space fulfills its display purpose, the book bar and the fitness area will be retained, to serve dwellers of the apartment building.

 

在满足舒适性基础上,混合着包豪斯元素的设计在空间里打磨着工艺细节。天花上固定的铜镜设计、多光源的黄铜灯具与柔光下的鸟型台灯、摆弄架上的现代饰品盎然并置,让有限的空间产生特殊的化学反应。故事和符号连成空间轨迹,天马行空的创想如孢子植物肆意生长,萌发,展枝,散叶。奇思妙想含蓄地隐藏在色彩与材质之间,凸显空间激发灵感的张扬属性。

 

On the premise of creating a comfortable environment, the design team incorporated Bauhaus-style elements into spatial details. The bronze mirrors fixed onto the ceiling, the bronze lighting fixture that emits dots of light, the bird-shaped desk lamps, as well as modern adornments placed on the shelf, together generate unique effects. Story-telling elements and symbols run through the entire space, and inject imagination into it. Creativity is embodied in materials and color palettes, which highlight the inspiring character of the space.