深圳留仙洞万科云设计公社-梯城-A3地块
-

项目名称 Project Name: 深圳留仙洞万科云设计公社-梯城-A3地块 / Terraced-City: Plot A3, Vanke Design Commune, Liuxiandong, Shenzhen

参展机构 Company : 南沙原创建筑设计工作室 / NODE Architecture & Urbanism

客户 Client:Vanke

创作年份 Year:2014.05-2016.06

设计师 Designer:刘珩、黄杰斌、王睿、史学源、张梓谦 / Doreen Heng Liu, Huang Jiebin, Wang Rui, Shi Xueyuan, Zhang Ziqian

摄影 Photographer:张超 /  Zhangchao

 

 

项目创作背景

Project Background

 

这是一个半命题式地下空间建筑设计项目,地面层必须作为公共绿地公园,地下空间有条件地提供给小型创意性企业作为办公和公共服务设施使用,希望形成一个别具一格的创意社区。受万科委托,由都市实践主持了北绿廊的整体城市设计及景观设计,并牵头建筑集群设计,近两年已陆续完成并入驻。该项目深圳板块的四支建筑集群团队包括了坊城设计、南沙原创、华艺和奥博能,其中A3和B4的建筑方案由南沙原创完成。

This is a semi-propositional experimental underground development. The ground level must be spared for public green, while the underground level may be used as creative office and public service facilities if possible and to establish a unique creative community. Commissioned by Vanke, URBANUS directed the overall urban design and landscape design of the north green corridor and also led the architectural design of the building clusters, which have been successively completed and occupied in recent two years. Four teams, i.e., FCHA, NODE, HUAYI, and URBANERGY, were designated for the architectural design of building clusters on Shenzhen plots, of which A3 and B4 were designed by NODE.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

A3地块的设计,首先需要遵循城市设计团队所规定的集群设计的共同游戏规则:城市肌理、公园覆土和建筑限高的要求;在这样的先决条件之下,各自团队如何做出自己的特色?其次,面对南北地块的地面落差、地下空间的通风采光消防等实际问题,地下空间如何创造一处适合创意人群工作和交流的场所?设计的挑战是多维度的。
方案灵感源于诶舍尔的“梯城”及巴拉干自宅中的院落意向,尝试采用化整为零的手法、利用现成的高差和空间密度最大化的原则,提出了一组肩并肩而又各自独立的“七姊妹”院落建筑概念。

The design of Plot A3 should, first of all, follow the acknowledged rules set for the design of building clusters by the urban design teams, i.e., the requirements of urban fabric, park earth cover and maximum building height; under such circumstances, how could each team bring out its own strengths? Besides, with height difference between ground level of north and south plots, and the challenges of underground spaces including ventilation, daylighting and fire protection etc., how could a place for work and interaction be created for creative people? There were multiple challenges to overcome in design.
The design was inspired by the “staircases” by Escher and the courtyard in architect Luis Barragan’s huose. By breaking up the whole into parts, utilizing existing height difference and following the principle of maximized spatial density, the architectural concept featuring shoulder-to-shoulder yet mutually independent “seven sisters” of courtyards was generated.
 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

由于限高原因,大部分建筑的使用空间在地平线之下,为增加其通风采光,以独立院落作为建筑原型,每个建筑由2层空间/楼梯/花园三个元素构成,虽然有共同的元素,不同的穿插与重组,以及所处的城市设计位置和相邻关系的差异,每个院落又各有特点,相互作用又相互独立,可分可合;组合在一起,虽然都置于地下,但是有天有地、有风有水。同时,高低错落、迷宫式的路径也让这个日常场所有了别样的体验感。

Due to height limit, most building spaces are below ground level. In order to improve ventilation and daylighting, independent courtyard was adopted as architectural prototype, each consisting of three elements, i.e., two floors of spaces/stairs/garden. Despite these common elements, there are also varied ways of alternation and re-assembly, and different urban design locations and neighboring relations. As a result, these courtyards, each with its own features, are mutually interactive yet independent. They can be either separated or combined; although being placed below grade, they also enjoy generous view and pleasant ventilation and landscape just like those at grade. The staggered labyrinth routes also enable a special experience in this ordinary place.