J+生活艺术馆
-

项目名称 Project Name: J+生活艺术馆 / J+ Art Space

参展机构 Company : 纬图(广州)设计有限公司 / V2GETHER Design Co.,Ltd

客户 Client : J+构架生活艺术馆 / J+ Art Space

创作年份 Year : 2018年

设计师 Designer : 赵睿 / RUI ZHAO

摄影 Photographer : 伍启雕、吴辉、张恒 / Qidiao Wu、Hui Wu、Heng Zhang

文案 Copywriter : 凌观伟 / Guanwei Ling
 

 

项目创作背景

Project Background

 

在这个项目中我希望塑造出一个强而有力的建筑构架,由外而内形成建筑雕塑与功能的混沌融合,它是力量艺术、自然、情感的综合体。———— 赵睿

 

In this project, I hope to create a strong and powerful architectural framework, and form a chaotic integration of architectural sculpture and function from the outside to the inside. It is a combination of power art, nature and emotion.------Rui Zhao

 

项目坐落于苏州,建筑外立面及室内的整体改造面积约为2000m²,是一个多功能的综合体,具体可分为产品展示区、办公区、会所体验接待洽谈区。项目改造前的店面是普通的老旧式单一功能性展厅,给这个品牌塑造一个全新的店面形象和构架一个出类拔萃的生活艺术馆是首要的任务。

 

The project is located in Suzhou. The overall reconstruction area of the building's facade and interior is about 2000㎡, which is a multi-functional complex. Specifically, it can be divided into product exhibition area, office area, club experience reception and negotiation area. Before the reconstruction, the storefront is an ordinary old-fashioned single functional exhibition hall. And the first task is to build a brand-new store image and build an outstanding life art gallery for this brand.

 

 

 

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

建筑构架延伸到室内后与其他的松散形体黏结在一起,形成近似半成品的剪纸雕塑空间,能从不同位置或漏透缝隙中看到不一样的产品展示区域,起到有效控制空间整体性的作用,便于以后分散区域的产品更换和完善。

 

When the architectural framework extends to the interior, it is bonded with other loose forms to form a paper-cut sculpture space similar to semi-finished products,to enable people to see different product display areas from different positions or leakage gaps.It can effectively control the integrity of space and facilitate the replacement and improvement of products in decentralized areas in the future.

 

利用构架和剪纸塑造出来的空间总是感觉缺乏一些内容;似乎显得过分理性了,继而沿用锈板材质设计一个自由交叉的线性装置,使空间的构成更具有灵动性。

 

The space created by frame and paper cutting always lacks of some content. It seems to be over rational. Then a free cross linear device is designed based on the rust plate material to make the composition of space more flexible.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

创作过程&结果呈现

Creative Process & Result

 

建筑的外墙改造,延续原有建筑结构的力量与节奏感,选用耐候钢板自然形成的锈纹和无缝拼接的工艺,铸造成一个独特的建筑雕塑体,从室外延伸到室内构架成整体的空间。

 

The exterior wall reconstruction of the building continues the strength and rhythm of the original building structure.An unique architectural sculpture body is cast by the natural rust pattern of hot continuous rolling steel with atmospheric corrosion resistance and with the seamless splicing technology, to construct the whole space from outdoor to indoor.

 

尽量拆除原有室外墙体裸露出建筑骨架;增强构造穿插和引入自然光线,使室内更为开放,从而加强展示效果,让室内外融合的更为舒适自然,采用开放式的平面布局,可以使人在空间中走动时更为流畅舒服。

 

Try to remove the original outdoor wall exposed to the building skeleton;Enhance the structure and bring natural light to make the interior more open, thus enhancing the display effect,and make indoor and outdoor integration more comfortable and natural.The use of open layout can make people move more smoothly and comfortable in the space.

 

以苏州庭院假山石为内容营造出传统山水意境,或许太过具象的绘画容易抢夺产品的展示效果,所以选择较为抽象的表达形式,给阅者带来无尽的遐想。

 

With the rockery in Suzhou courtyard as the content to create a traditional landscape artistic conception, perhaps too figurative painting is easy to rob the display effect of the product,so we choose the more abstract form of expression, which brings endless reverie to readers.

 

层层叠叠的构造穿插和原有裸露结构的结合,形成了丰富、自由、俏皮的空间层次。

 

The combination of the overlapping structure and the original exposed structure forms a rich, free and playful spatial level.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect to the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

在人口密集和缺乏自然风光的当代城市中,人们比以往任何时候更加追求与自然的和谐相处,如何在现代设计中融汇与传承苏州古典园林所蕴涵的江南人文历史传统和中国文化精华也因此成为建筑设计师和普通民众对这座城市寄予的心底最深的渴望。

 

In the city which is densely populated and lacking natural scenery, people are more and more in pursuit of harmony with nature than ever before. How to integrate and inherit the cultural tradition and essence of China's culture in the classical gardens of Suzhou in modern design has become the deepest desire of architects and ordinary people to this city.

 

在这样的大背景下,J+生活艺术馆脱胎于一幢普通的老旧式单一功能性家居展厅,建筑的外墙经过改造延续了原有建筑结构的力量与节奏感,而耐候钢板自然形成的锈纹和无缝拼接的工艺,将整座建筑铸造成一个独特的建筑雕塑体,传递出简约不失经典的现代力量,从室外延伸至室内。

 

Under such a background, J+ life art museum is born out of an ordinary old single functional home exhibition hall. The exterior wall of the building has been transformed to continue the strength and rhythm of the original building structure. The rust pattern naturally formed by weathering steel plate and seamless splicing technology cast the whole building into a unique architectural sculpture body, transmitting the modern power of simplicity and classic, extending from outdoor to indoor.

 

苏州地区精湛的非遗竹编手工艺元素也被设计师充满情感地点缀于空间之中。在柔化空间的同时赋予这里更多有关这座城市的历史和文化印记,体现出设计师对于以“吴侬软语”的深厚理解与情感诠释。

 

The exquisite handicraft elements of intangible cultural heritage bamboo weaving in Suzhou are also embellished with emotion by designers.In addition to softening the space, it gives more historical and cultural marks about the city, which reflects the designer's deep understanding and emotional interpretation of whisper so called "Wunong Ruanyu".