和光之居-2019《梦想改造家》
-

项目名称 Project Name:和光之居-2019《梦想改造家》/ Come into the light

参展机构 Company :汤物臣·肯文创意集团 / INSPIRATION GROUP

客户 Client : 古悅、秦宇 / Yue Gu 、 Yu Qin

创作年份 Year : 2019

设计师 Designer : 谢英凯、田芳 / Thomas Tse、Titian Tin

摄影 Photographer : 黃早慧、范文耀、毛迪生 / Zaohui Huang、Wenyao Fan、Dison Mao

文案 Copywriter : 梁颖欣 / Kenny Liang

 

 

项目创作背景及问题

Project Background

这是一栋位于广州荔湾旧城,建于约20世纪30年代间的三层老宅。经历过三次梦想改造家后,设计师谢英凯本次受到的委托是一对85后的准婚情侣,面对已经被立为危险楼房,白蚁蛀蚀、经常浸水、昏暗无光、与邻居共墻共窗等等的现实问题,如何植入85后初创家庭该有的年轻元素同时融合他们埋在心里的恋旧情怀来改造这间老宅,成为困扰设计师团队的难点。

This is a three-floors house location in Guangzhou Liwan old town, built around the 1930s. After participated in Dream Home Transformer for three years, this year, designer Thomas Tse and the team, were commissioned by a post-85s generation newly married couple who bought this old house that want to transform as their wedding house. The old house has been defined as an dan-gerous building officially. Termite decay, easy to be flood, dim inside and have to share win-dows and wall both three sides with the neighbors. How to handle all those problems and inte-grate more young elements for this start-up family are the important things for the design team.

 

 

 

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result 

 

花园式立面

Gardening Facade

老城区绿化空间相对缺乏,那就主动在居所与自然之间寻求绝对的联系与和谐。在各层小平台及室内植入绿植,形成彷如一个内外部混合的立体花园,让邻里和街坊都能感受丝丝自然绿意,帮助调节城市微气候。

Relative lack of green space in the old town, design team need to make the connection between residence and nature. Planting green plats on each terrace and interior, form a stereoscopic garden mixture of internal and external. Help to regulate urban microclimate and full of green for the neighborhood.

 

 

 

 

 

 

 

下沉設計

Sink-style

广州雨水较多,天气潮湿,原有的结构导致房屋每道雨季便浸水进屋,设计师谢英凯和团队以最重心的问题作为开端,将整栋建筑地台提高至800mm。

由于对整体建筑进行了抬高,为了保留居住者对整个空间视线的开阔性,同时更好利用了地台空间,首层地面局部下沉,分别形成会客厅和下沉式茶座。

A lot of rain and always moist weather in Guangzhou, it was easy to flooding due to the original structure while wet season. Desinger Thomas and the team decided to raise the whole building platform up to 800mm.

In order to keep the wide vision for the resident also make better use of the platform space, the first floor which subsidence forming a reception hall and a sink-style teahouse.

 

 

 

 

 

 

和熙暖意

Lighting Up

针对原建筑尺度较小,而委托人功能需求较多,团队第二步做的是使整栋建筑分成两侧,南边室内体块退缩,在满足委托人空间使用需求的同时,使中间形成天井,倾泻而下的日光在建筑的中心位置上创造出一种竖向的动态感,将自然光线引入到每一个空间,同时改善室内的通风情况。

Because of the smaller scale of original building, and the client needs more function in the house, the second step of the design team was divided the whole building into two sides, retreat the south indoor block, make a patio in the middle and built more space for client’s use requirements. Meanwhile can improve the indoor ventilation and bring natural light into each room and space when the sunlight pour down in the middle of the building and create a sense of vertical dynamic.

 

 

 

 

 

 

 

 

结构设计

Structure

以中间的天井为核心,再将两边的建筑设计成错层结构,无论是光和空气都能更自由地融入到各个空间中,开放墻体,使各层空间更通透,视觉得以更好延伸。

楼梯由一楼串联各层,形成空间体块,室内动线更加活跃,一方面让空间与空间之间的互动更明显, 另一方面令人与人,人与“家”更亲密。

With the patio as the core, the two sides of the house are designed into split-level structure, filled with sunlight and fresh air into each space. The space of each floor is more transparent and more extend visual sense because of this structure.

The staircase is connected with each floor, so the inside space more activity, on the other hand, that sense of space bring people more closer to each and the home.

 

 

 

 

 

 

 

 

空间互通

Interconnect

错层的设计让空间与空间形成缝隙,透过缝隙,家人之间在不同楼层中都能构建一种视觉或听觉的联系,形成一种新的陪伴方式,让这个家创造更多趣性的体验。

The split-level structure make some gaps, through those gaps, family members who live in this house form a new way of company with each other, as build more visual and auditory communication, at the same time, let the family create more interesting experirnce.

 

 

 

 

 

 

 

 

放松时刻

Relaxing Moment

满足两位85后的共同消遣,一个隐藏的神秘空间与主卧相通。在主卧跃级而上,满足CP们在家就能拥有属于自己专享网咖的心愿。

Step up on master bedroom, there is a private e-sport game room in order to satisfy two resident’s common entertainment, they can enjoy their online game time whenever they want.

 

 

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect to the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"

以治愈系设计承载生活的温度,构筑“善意空间”是汤物臣·肯文一直以来的设计理念,在这个基调下,设计师谢英凯及团队,经过2015、2016、2017到2019的改造,由始至终都希望通过设计,让这个被称作“家”的房子能有更多可能相遇、可能相聚的空间,思考如何通过空间改变家人的相处模式,甚至是家庭关系。平衡人与建筑以及周围环境之间的关系至关重要,我们,要让居住者对家有持续的幸福感和居住渴望的氛围。

Interior designer Thomas Tse and the team, after join the Dream Home Transformer at 2015, 2016, 2017 and 2019, from first to last, want to create more gathering space for the house which call “home”, and thinking how space can change the type of people get along with each other, even though family relationship. It’s important to balance the relationship with human, architec-ture and surrounding environment, we let the resident have a sustained sense of well-being, and want to live here for a long time.