悦·宅
-

项目名称 Project Name: 悦·宅/YUE

参展机构 Company  :  迪笙设计(深圳)有限公司/Dickson Design SZ Co. ltd.

创作年份 Year : 2019

设计师 Designer : 谢迪生/Dickson Xie

 

 

项目创作背景

Project Background

 

随着经济的快速运作,大湾区域的房市及置业问题成为了年轻一代的重头压力。深圳有句广为人知的俗语“来了深圳,就是深圳人”。想必在深圳拼搏奋斗的年轻一代也希望在这里能有一个属于自己的一片天地,它不需要多大的面积或奢华的装饰,但是能满足生活的所有需求,为工作之余提供一个身心安放之处。

 

本案业主为海归精英,希望设计师为其打造一个远离城市喧嚣,简洁静谧的居住环境。在满足的基础生活的功能性需求之外,也能保证一定的生活仪式感,希望诗和远方两者兼得。

 

With the rapid operation of the economy, the problem of real estate and property ownership in The Great Bay area has become a major pressure for the younger generation. There is a well-known saying in Shenzhen, "When you come to Shenzhen, you belong to Shenzhen." Presumably the young generation working hard and struggling in Shenzhen,they dream about to have a piece of their own world here, it does not necessarily to be a big area or luxurious decoration, but it should meet all the needs of life, for work to provide a place for physical and mental rest.

 

The owner of this case is back from overseas, and hopes that the designer can create a simple and quiet living environment which away from the hustle and bustle of the city. In addition to satisfying the functional requirements of basic life, it can also ensure a certain sense of ritual of life, hoping to have both poetry and distance.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

设计在仅有的40平空间内满足了收纳功能、生活化、品质感的多重需求。

1、功能上:在有限的空间里业主希望同时具备大衣柜,梳妆台 以及可以放三个大行李箱的柜子,放50双鞋子的鞋柜。

2、选材上:主要采用了烤漆,环保肌理漆,以罗马洞石的天然纹理结合原木地板,打造一种质朴且温暖的空间氛围,同时帮助业主保证了成本的节约。

3、最后在满足生活基础所需之上,也将业主对生活的品质需求,独立的浴缸,钢琴的摆放空间,还有独立的餐桌,一个可以发呆的榻榻米等一一实现。

房子不需要大,温馨才是最好的。

 

The design in the only 40 square space to meet the storage function, life, quality sense of multiple needs.

1. Function: In the limited space, the owner hopes to have a large wardrobe, a dressing table, a cabinet that can hold three large suitcases and a shoe cabinet that can hold 50 pairs of shoes.

2. Material selection: Baking paint and environmentally-friendly texture paint are mainly used to create a plain and warm space atmosphere with the natural texture of Roman cave stone combined with the original wood floor, while helping the owner to ensure cost saving.

3. Finally, in order to meet the basic needs of life, the owner's demand for quality of life is also realized, including independent bathtub, piano placement space, independent dining table and a tatami that can be in a daze.

A house doesn't need to be big, it needs to be warm.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

创作过程遇到许多问题 比如说浴缸的摆放等等

There are many problems in the process of creation such as the arrangement of bathtub and so on

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

行业趋势决定了大部分的设计都在简约与现代中做创新,而作为私宅及别墅设计,我们认为居住空间的主体并不应以形式主义做主角,而应是围绕“人”本身去做设计。当代生活的种种压力,导致了青年一代在生活中很少有空余的时间留给自己去感受生活。因此我们更强调生活感的呈现,我们希望为客户打造一个放松惬意的居住环境。在繁忙之余为其带去精神的慰藉。因此在设计本案的过程中,除去客户本身的硬性需求,我们在尺寸及材质的把控上都以用户的角度出发,为其打造一个定制的“家”,希望通过设计的引导为我们的客户营造一个温馨的居住环境,设计本应如此简单,设计的基础应该是更好的服务人文关怀。

 

The trend of the industry determines that most of the designs are innovative in simplicity and modernity. As the design of private houses and villas, we believe that the main body of living space should not take formalism as the leading role, but should design around "people" themselves. As a result of all kinds of pressures in contemporary life, the young generation seldom have spare time to feel life. Therefore, we place more emphasis on the presentation of the sense of life, we hope to create a relaxed and comfortable living environment for customers. Bring spiritual comfort to them in their busy time. Therefore in the process of design of the case, the rigid demand to remove the client itself, we are on the size and material of the control to the user's perspective, for its "home" to create a custom, hope that through design guide for our customers create a warm living environment, the design is supposed to be simple, the design should be the basis of better service humanistic care.