「阿喜茶楼」
-

项目名称 Project Name: 「阿喜茶楼」/ HEYTEA LAB Guangzhou

参展机构 Company : 立品设计 / Leaping Creative

客户 : 喜茶 / HEYTEA

创作年份 Year : 2020.4

 

 

项目创作背景

Project Background

 

从2018年开始,千店千面的店面设计策略让喜茶品牌DNA中的年轻潮酷属性深入人心;如今喜茶也进一步通过对店面主题概念及设计风格的探索,持续挖掘中国传统茶文化焕新的可能性。继上海和深圳之后,喜茶LAB店在广州市中心的高端综合体天环广场中开出,目标是以茶饮空间为媒介,与在地文化发生更深层的联结,与城市中的年轻人们分享品牌的故事。

 

与天环广场一路之隔的是初建于90年代的开放式社区,老广街坊休闲写意的生活方式与现代都市的快节奏日常在这里交融。在这个男女老少全民喝茶的地方,随处可见的「茶楼」就是广府人生活哲学的载体。

 

于是,从「茶楼」主题和当地人独特的休闲生活状态出发,立品设计团队最终打造出了「阿喜茶楼」。

 

Since 2018, HEYTEA's young and cool DNA has been going deep into consumers' minds through working with different designers to give each of its stores a distinctive image. Currently, the brand is continually exploring new themes and design styles for its new stores, with a view to opening up new possibilities to revitalize traditional Chinese tea culture.The project is the first HEYTEA LAB store in Guangzhou, situated at Parc Central, a luxury mall in the heart of the CBD.“HEYTEA LAB” is the brand's flagship store with presence in China's first-tier cities such as Shanghai, Shenzhen and of course Guangzhou. Taking tea-drinking spaces as the medium, it aims to strengthen the connection with local culture and share the brand's story with young people.

 

Across the road from Parc Central is an open old community built in the 1990s. The site is a place where the leisurely lifestyle of the old neighborhood and the fast pace of modern urban life merge. Guangzhou is well-known for its tea-drinking culture, and tea houses everywhere in the city have become a carrier that embodies the locals' life philosophy.

 

Taking cues from the local culture and leisurely lifestyle, the design team identified "tea house" as the theme of this store.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

喜茶LAB店包含众多功能区:除了一层的基础饮品吧台外,还有独有的、位于二层的「茶极客」吧台及甜品吧台;另设周边贩卖区域「喜茶百货公司」。然而,商铺原建筑两层面积合计仅350㎡左右,一层容纳厨房及吧台之外还需设置一定数量的座位及楼梯,面积十分局促。

 

而由于建筑层高过高,如采用常规Z字型楼梯会造成折数过多而体验不佳,或是一层占用面积过大而座位不足等问题。故设计师选择借用一层厨房与天花的高差空间,架设异形楼梯。楼梯底部空间也被充分利用,「喜茶百货公司」贩卖区域贴合楼梯底部结构,结合货架及中岛形成了更具销售氛围的半围合小空间。

 

Besides the bar counter that serves basic tea drinks on the first floor, there is a TEA GEEK LAB and a dessert counter on 2F. In addition, "HEYTEA Department Store", an area selling the brand's derivatives such as tote bags and cups is also set in the space. The two-storey space occupies an area of about 350 square meters. The space on the first floor is very limited, which needs to accommodate not only the kitchen, bar counter but also the staircase and a certain number of seats.

 

The ceiling is 9.7 meters high, so a conventional “Z”-shaped staircase may cause unpleasant experiences due to too many zigzags. Besides, it may take up too much space on the first floor, leaving little area for arranging seats. Based on those considerations, the design team took advantage of the height difference between the kitchen and the ceiling of the first floor, and eventually created an irregular staircase. HEYTEA DEPARTMET STORE,i.e. the area selling the brand’s derivatives, is placed at the foyer close to the street. It makes full use of the space under the stairs, and forms a small semi-enclosed area via the shelf and island counter, thereby generating a retailing atmosphere.

 

 

创作过程&结果呈现  

Creation Process & Result

 

1、改造建筑结构和空间布局,丰富空间体验

由于建筑层高过高,如采用常规Z字型楼梯会造成折数过多而体验不佳,或是占用一楼面积过大而座位不足等问题。故设计团队借用一层厨房与天花的高差空间,架设异形楼梯。楼梯底部空间也得到充分利用,与货架及中岛形成半围合小空间,用于贩卖喜茶周边。

 

2、借助地域元素,还原茶楼场景

店内选用上世纪八九十年代的家具款式,地面铺设的花砖和墙面的手工砖,则是当代设计对传统工艺的复刻;二楼的门洞采用骑楼门窗中常见的纹样,深色装饰线条强化了岭南建筑的印迹;位于楼梯天井一端的装置,借用老式户外广告牌的三棱柱结构实现不断变化的画面;装置上的翻牌模拟了传统茶楼中的点心牌,展示店内的专属产品。

 

The ceiling is 9.7 meters high, so a conventional “Z”-shaped staircase may cause unpleasant experiences due to too many zigzags. Besides, it may take up too much space on the first floor, leaving little area for arranging seats. Based on those considerations, the design team took advantage of the height difference between the kitchen and the ceiling of the first floor, and eventually created an irregular staircase. Besides, HEYTEA DEPARTMET STORE,i.e. the area selling the brand’s derivatives, is placed at the foyer close to the street. It makes full use of the space under the stairs, and forms a small semi-enclosed area via the shelf and island counter, thereby generating a retailing atmosphere.

 

The furniture is characterized by classical forms prevailing in the 1980s and 1990s. Both the improved tile floorings and the two kinds of bespoke handmade bricks on walls are replications of traditional materials and craftsmanship based on contemporary design. The door opening references the common form of doors and windows in traditional local arcade buildings, with its dark-colored decorative lines highlighting the "mark" of local buildings. The art installation features an exquisite and retro-style form, and shows varying visual effects via the triangular-prism-shaped structures of old-style signboards. Names of HEYTEA’s popular tea drinks are presented on the revolving structures, which simulate the appearance of dim sum panels used for taking orders in traditional local tea houses.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

 How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

「阿喜茶楼」以广州本土的饮茶文化为设计主题,并在建筑选材上突出地域特色。楼梯、装置和墙面装饰等细节都与年轻人达成默契,具有明显的人文属性。

此外,「阿喜茶楼」整体强调舒适、友好、适合长时间停留的空间体验,契合广州人“得闲饮茶”的生活哲学。室内以白色和木色等自然色系为主,营造自然的环境;两层落地玻璃幕墙带来充足的光照;餐具摆放、家具陈设、采光效果等要素相互协同作用,最终形成和谐统一的效果。

最后,餐饮空间作为重要的公共空间,也是文化交流和传播的聚集地。「阿喜茶楼」将广州俚语作为墙面装饰,将健康、积极的理念导入其中,让饮食与文化得到很好的结合。

 

HEYTEA LAB takes the local tea-drinking culture of Guangzhou as its design theme, and highlights the regional characteristics in the selection of architectural materials. Details such as stairs, installations and wall decorations have reached a tacit understanding with young people and have obvious humanistic attributes.

In addition, HEYTEA LAB emphasizes a comfortable, friendly, and long-stay space experience as a whole, which fits with the Guangzhou people's life philosophy. The interior is dominated by natural colors such as white and wood to create a natural environment; two floor-to-ceiling glass curtain walls bring sufficient light; elements such as tableware placement, furnishings, and lighting effects work together to form a harmonious and unified effect. .

Finally, as an important public space, the dining space is also a gathering place for cultural exchanges and dissemination. HEYTEA LAB uses Guangzhou slang as wall decoration, and introduces healthy and positive concepts into it, so that food and culture can be well combined.