香蜜公园科学图书馆
-

项目名称 Project Name: 香蜜公园科学图书馆/Honey Park Science Library

参展机构 Company : MLA+ B.V.

客户 Client : 深圳市福田区人民政府/Shenzhen Futian Government

创作年份 Year : 2014 总体规划与建筑方案设计竞赛 一等奖、2014-2015 建筑设计全部阶段 、2017 建成完工 / 2014 Overall planning and Architectural Competitions、2014-15 All stages architectural design、2017 Completed

设计师 Designer : Markus Appenzeller, Pinar Bozoglan, Ruizhi Cao, Martin Probst, Brechje Spreeuwers, Magdalena Szczypka, Shuying Lin

摄影 Photographer : Lard Buurman, Vlad Feoktistov

 

 

项目创作背景

Project Background

 

香蜜公园最初被用作农业研究中心,80年代后被深圳迅速扩张的城市所吞并。这片位于城市中心的绿色宝藏,具有成为城市公园的潜质。它所鼓励的是一种全新而积极的生活方式:健康、具有本地特色,并且能够促使人们建立对生活环境的责任意识。

 

This former agricultural research center saw a steady decline with the quick growth of Shenzhen around it. Now located in the heart of the city, Xiangmi Park’s potential was to become a park for the local community, to support a more healthly lifestyle, to offer public services in a park environment and to educate all generations about urban nature.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution


公园内的建筑物以多种方式与自然景观融为一体。这些建筑并非以入侵者的姿态而存在,相反,它们揭示出了当地自然环境的本质,在延续中国园林建筑传统的同时,也为现代化的开放式公园赋予了新的活力。

 

All buildings in the park engage with the nature around them in special ways. Rather than an intrusion, they are devices that reveal some of the qualities of the local natural environment. In doing so, they stand in the tradition of classical Chinese garden architecture. At the same time, they are activators in a contemporary and accessible open park.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

MLA+设计的香蜜科学图书馆是一座轻盈的建筑,钢结构和全玻璃立面构成了建筑明亮而通透的基础。它与公园中的“树顶步道”形成连接,上方的楼层被茂密的树冠围绕,带来亲密之感。顶层享有周边环境和城市的景致。体验这座图书馆,就如同攀爬一座知识的大树。

 

MLA+ designed Xiangmi Science Library is a lightweight building, connected to a ‘tree top walk’, a bridge through the park. The steel structure and the all glass façade form the base of the light and airy appeal of the building. Upper levels sit in between the dense canopy of leaves and therefore have a more enclosed, intimate feeling. The very top floor offers the views of the surroundings and the city. Experiencing the library is like climbing a tree – a tree of knowledge.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

项目最令人印象深刻的结果是,看到并听到人们如何重新发现深圳城市的自然风貌:他们再次享受到亚热带气候的户外出行,在大自然环境中的运动与嬉戏,或是在一片树荫下的朋友相聚。 这些具有当地特色的幸福体验,是深圳人以家为荣的新骄傲。


The most impressive result of this project, is to see and to hear how people re-discover urban nature in Shenzhen: to enjoy again being outdoors in the subtropical climate, to do sport or to be play in a park that feels like nature, or simply to meet friends in the shade under an old tree. These local pleasures invigorate a new pride in Shenzhen as a new home.