南京蔡从明家
-

项目名称 Project Name: 南京蔡从明家 / Congming Cai’s Home, Nanjing

参展机构 Company:顶贺环境设计(深圳)有限公司 / D&H Environmental Design (Shenzhen) Co., Ltd.

创作年份 Year : 2018

设计师 Designer : 何潇宁 / Xiaoning He

 

 

项目创作背景

Project Background

蔡师傅夫妇,奶奶和18岁的儿子共4口人,居住在只有40平方米的轮渡公司家属楼的三楼。上世纪八十年代建成的这栋家属楼采用的是砖混结构,居住空间内包括一间饭厅、两间卧室、厨房和一间不含淋浴的卫生间。当年的生活方式决定了这样的房屋布局,但显然已经跟不上现代居住生活的要求。

 

Mr. and Mrs. Cai, their son of 18-year-old and his grandmother are a total of 4 people, living in only 40 square meters of ferry company family building on the third floor. The family building, built in the 1980s, has a brick-and-concrete structure, including a dining room, two bedrooms, a kitchen and a bathroom without a shower. The lifestyle of the year determines the layout of such houses, but obviously can not keep up with the requirements of modern living life.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

蔡师傅一家实际面临的问题有以下几个方面, 18岁的儿子和奶奶以上下铺的形式,居住在只有6平方米的房间,各自没有独立的起居空间,同时,一家人没有交流沟通感情的客厅,唯一的一间洗手间没有独立的浴室。在砖混结构的前提下,我们对房屋的结构改造能做的有限,不过,我们依然利用主人房因占用阳台面积而略显富裕的空间,为奶奶抢出一间独立卧室;同时,我们利用洗手间和厨房之间的过道,在不缩小原来厨房面积的基础上,为洗手间封闭出了独立浴室;另外,我们以打时间差的方式,让客厅饭厅共处一室,以茶几变座椅的巧妙构思完成客厅与饭厅之间的快速切换。

 

The real problems facing the Mr. Cai family are as follows: the 18-year-old son and his grandmother above the lower bunk form, living in only 6 square meters of rooms, without independent living space of each.At the same time, the family did not communicate feelings of the living room, the only bathroom without a separate bathroom. In the premise of brick-and-concrete structure, we can do a limited structural transformation of the house, however, we still use the master room because occupied balcony area and slightly rich space, grab a separate bedroom for grandma; at the same time, we use the aisle between the bathroom and the kitchen, on the basis of not reducing the original kitchen area, the bathroom closed a separate bathroom; by the way, the room can become the living room or dining room in the difference time, with the tea table change seat ingenious idea to complete the rapid switch between the living room and dining room.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

将这个50平米的房子变作了3室两厅一厨一卫,原本儿子和奶奶共住一间卧室、在餐桌写作业的窘境都被改变了,从主卧给奶奶隔断了一间卧室,还安装了磨砂隔断窗可进行采光换气,又隔音,可谓非常贴心。

 

The 50-square-meter house has been transformed into a three-room, one kitchen and one bathroom. The situation of the son and grandma shared a bedroom. The situation of doing homework at the table has been changed, and a bedroom is seperated to be the master bedroom for grandma. Frosted window was installed for daylighting ventilation, sound insulation. It can be very sweet.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

本项目所改造的旧房房主是无私奉献、乐于助人的34年轮渡“守护者”蔡从明,改善“平民英雄”老旧杂乱的生活环境,让整个项目充满了人性的温暖。

 

The old house owner of this project is 34 years ferry "Guardian" Congming Cai,who is selfless dedication and helpful. Improving "Civilian Hero’s " old and messy living environment, and then make the whole project full of human warmth.