香港甦屋
-

项目名称 Project Name: 香港甦屋 / SO UK PROJECT

客户 Client : 香港善导会 / The Society of Rehabilitation and Crime Prevention Hong Kong

创作年份 Year : 2017

设计师 Designer : 冯国安、李四周 / Philip Fung、Li Sizhou

摄影 Photographer : 白羽 / Bai Yu

文案 Copywriter : 间外建筑工作室 / Elsedesign

 

 

项目创作背景

Project Background

 

甦屋计划是香港善导会发起和管理的住宿服务,对象为更生人士,目的在于给他们重投社会时有一个过度居所, 同时间也可以提供他们生活上的关怀与帮助。

何谓更生人士呢?更生人士是指那些刑满出来, 已经改过自身,要重投社会的人, 我们以前叫释囚, 由于可能有负面的印象, 所以从2000年起, 香港惩教局统一改称更生人士, 并由善导会提供辅导协助。香港善导会创立于1957年, 是政府注册的慈善团体, 早期工作以义务工作开始, 在1959年后开始得到政府财务支持, 1966年正式成为非牟利有限公司。善导会的工作不只辅导更生人士,并提供小区教育、预防犯罪及精神健康服务予社会大众等。

 

So UK project is a scheme initiated by The Society of Rehabilitation and Crime Prevention Hong Kong ( SRACP ). The scheme is to provide affordable accommodations for ex-offenders in HK, to help them readapt to the society and provide care and support for them.

Who are ex-offenders? They are the people who completed the rehabilitation services and planning to start a new life in the society.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

在项目开始前, 我们做了一些调研的工作, 包括去看现有低收入人士的居住环境( 一般是住在公共房屋或劏房)和更生人士的生活状态, 过程中也遇到不少困难, 有些不愿意给打扰或环境比较差的。 我们拜访的地点主要在深水埗与旺角等, 这些地区有些人叫香港贫民区。

 

在调研的过程中, 我们主要观察两类细节: 一是空间布局的设计, 二是使用者行为的特点。我们调研的单位全是群住户型, 约6-8人一户, 平均面积在40平米左右, 因为与我们甦屋基本的规模类似。

约两个月调研工作后, 我们总结了几个重点, 用这些点来考虑如何在设计时切入或提升。

1) 一般劏房单间大小平均9.5平米左右, 如果是群住的房型(8-10人一间的话), 人均面积才5.7平米, 在香港约有19.5万人生活在这些空间中。

- 这个数据告诉我们如果你只有人均少于6平米的空间可以设计, 我们可以如何处理? 可以做到麻雀虽小五脏具全吗?

2) 群住房一般以上下床为单元,有些待业的住客会长期休息在床上, 因为没有客厅或饭厅。

-上下床几乎是最省空间的处理方法, 当然我们也会思考: 上下床的设计可以创新吗?我们可以有其他空间分散住客在床上的时间吗?例如书桌, 饭桌之类。

3) 群住客一般为单身或离异人士, 他们一般不做饭, 厨房使用率很低(除了冰箱)。

4) 储物空间只在自己的床上, 一般为层板或自己的小箱子。

- 私人空间的永远是短板, 现有空间很多储物空间只是在床上, 基本把睡觉空间压缩到更小, 也容易有蚊虫。

5) 8-10人共享一个卫生间, 在早上上班时间或晚上轮候时间长, 卫生条件难以保证。

 

除了以上几点, 甦屋的选址上也遇到不少的困难,香港善导会在联络一些愿意给我们改造的业主时, 他们非常担心住客会不会捣乱或邻居会害怕, 尽管这项目上会有改造的补贴和义务的设计。经过几次的选址, 我们在九龙油麻地找到第一个甦屋的试点, 一栋70年代的唐楼, 一个约40平米不到的户型。如何使住客拥有私密性但又保持与同屋的交流? 如何在有限的空间中发挥最大的使用效率?这是我们关注的重点。

 

Before the project started, we did some research works for the low income people housing and living patterns of ex-offenders. We have found out the followings:

1) Average room size for sub-divided flat is 9.5 m2. The sharing apartment with 8-10 people ,average living size is 5.7m2 only. There are around 195,000 Hong Kong people currently living at such inhuman conditions.

2) Double bed is commonly used at the sharing apartment. Unemployed habitants will be sleeping most of the time as there is no living or dining room for them.

3) Most of the habitants are single or divorced. They don't use kitchen normally.

4) Limited personal storage space at the bed.

5) Sharing of one washroom by 8-10 people. Long waiting time at mornings or evenings.

 

Besides the above issues, we also having difficulty to find the suitable flat for renovation. Some owners worry the ex-offenders may behave badly or neighbours may complain, even though SRACP will provide financial support for the renovation works. After several months of search, we finally confirm the first location of So Uk Project. It is a 40m2 flat at one 70’s tenement building, located at Yau Ma Tei. How to maintain privacy but yet to promote interaction between the habitants ? How to maximise the efficiency of usage of space?

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

原址在改造前也是作为普通的劏房, 户型是长方型约4.4mx 8.8m与朝南采光。 业主原利用玻璃与木隔断分出四个小房, 部分房间采光非常不好而且没有通风。

在平面布局上, 我们思考了几个重点:

1) 以上下床家具为单元, 利用四组提供八人床位。上下床设计不只是床板和框架, 在床朝外的位置, 我们设计了隔板。在每组床边附加一个T型的竖板,形成两个带书桌的空间。 这样他们在同一空间也不会感觉到对方的干扰, 既保持隐私但又不会感觉和同屋隔离太远。

2) 四个上下床分两组靠两边墙体平行摆放, 一方面是最节省空间的方案,另一方面可以保持对流的通风。 房间中间部分为交流空间, 摆放了一个四人餐桌, 可以下棋也是餐桌 ( 住客是严禁赌博, 如果被发现会失去居住权)

3) 原厨房位置改成开放式设计, 既可以节省空间, 又可以成为另一个增加住客互动的区域。在单位进行使用后, 我们发现他们开始组织饭局, 分工合作的做菜与清洁, 很高兴可以见到这些微小的细节可以提高他们的归属感。

4) 厨房修改后多出来的空间我们增加了一个卫生间, 他们可以减少许多等待卫生间的时间, 我们没有配备洗衣机, 所以卫生间的使用率会相对提高。

5) 储物空间设立在上下床单元之间, 增加他们的私人空间。同时储物空间也是隔开上下床单元, 阻挡声音干扰和提高私密性。

 

Before the renovation, it was a sub-divided flat. The owner uses wood partitions to make four rooms for rent. The rooms are having poor daylight and air ventilation, therefore when we start to design, our concepts are:

1)Redesigned double-bed as the basic module for the renovation. We added semi cover panels for the beds plus a T shape wall with two independent reading tables. This feature makes them maintain certain degree of privacy yet not isolated from others.

Four sets of double-bed are arranged into two groups in parallel and opposite to each other. The layout helps to promote air ventilation and create the communal space in the middle.

Original kitchen changes to open kitchen, it saves space and provide another gathering space.

With the reduced area of kitchen, we added one more washroom in the flat. This helps to reduce the waiting time. Since we don't provide washing machine, the average time spent at washroom will be increased.

Personal storage spaces are provided in between the double bed unit. It makes them feel secure and sense of ownership.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

蜗居或群住成为大部分年轻人的考验, 但是市场上对于这类小户型研究很少,香港常见的板间房也没关注质量。我们这个项目是对现状一个建议, 如何在有限空间满足所有日常需要。

温暖的设计,我简单理解就是人性化的设计,从这点延伸的话,是我们如何利用设计去改善生活,去提高我们的幸福感与人的尊严。

 

Dwelling narrowness or co-living is very common for young people who work at bay area, but in fact there are not so many researches on these topics, even the Hong Kong subdivided apartments. We take this project as a proposal of satisfying daily needs in limited space.

Humanistic design is concerning human needs as first priority. It is how we use design to improve people’s life and enhance the dignity of living.