河乐广场
-

项目名称 Project Name:河乐广场 / Tainan Spring

参展机构 Company : MVRDV B.V.

创作年份 Year :2015-2020

设计师 Designer :Winy Maas, Wenchian Shi, Jeroen Zuidgeest, Hui Hsin Liao, Angel Sanchez Navarro, Stephan Boon, Xiaoting Chen, Chi Yi Liao, Dong Min Lee, Andrea Anselmo, Yi-Chien Liao, Zuliandi Azli, Olivier Sobels

摄影 Photographer :Daria Scagliola

 

 

项目创作背景

Project Background

 

自17世纪以来,台南的运河网络一直是该市海洋渔业的基础;但在上世纪80年代,这一历史悠久的城市发展方向产生转变。1983年,台南运河盲段被填平,兴建了台南中国城商场。一段时间后,这座大型的商业建筑与它当初的预期目标渐行渐远,同时也耗尽了台南中西区的活力。“河乐广场”提出了一个将老旧商场空间再利用的解决方案,尤其在网上购物逐渐取代实体店购物的当下,该方案提供了一种将时间与空间转换的可能性。

 

Tainan’s water network served as the basis for the city’s marine and fishing industry since the 17th century, but the 1980s saw the city depart from this historic urban approach. China-Town Mall was built on top of the old harbour next to the Tainan Canal in 1983. A large commercial structure that no longer serves its intended purpose, it has become a drain on the vitality of downtown Tainan. Tainan Spring shows what solutions are possible for unused shopping malls now that online shopping is supplanting physical stores.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

透过玻璃地板可以看到地下二层的部分结构与回填再利用的建材,它向人们进一步展示了场地的过去,并纪念其做为台南历史的重要价值。这种保护历史旧址的新方法,将原商场的地基从公园和潟湖中突显出来,就像一个当代的罗马广场,为关闭运河盲段改建商场的历史决定提供了一个视觉记忆地标。

 

另一个关键策略是将绿色带回城市。公共广场引入了大面积的植物。当地各种原生植物混合种植在一起,树木、灌木和草类组成了多层次的植被,模拟了台南东部自然的绿色景观。种植槽的植物密度根据区域的活动型态而变化,为人们和植物提供了更多的空间。新种下的植物也已开始渐渐生长,大约还需要两到三年才能完全实现一个郁郁葱葱花园的愿景。

 

A portion of the structure of the second basement level below has been exposed with a glass floor, allowing people to further understand the history of the site and appreciate the former mall as an important part of Tainan’s history. This new way of preserving heritage meant that the foundations of the former mall stick out of the park and the lagoon like a contemporary Roman Forum, offering a visual marker of the historical decision to close a port in favour of a mall.

 

A key part of the strategy for Tainan Spring was to bring the greenery to the city. As a result, the public square see the introduction of large areas of planting, which makes use of local plant species mixed together in a way that emulates the natural verdant landscape located to the east of Tainan, with trees, shrubs, and grasses providing multiple layers of vegetation. The density of these plant beds varies in response to the shop frontages, providing more space for people where needed and for plants in between. The design will take another two to three years to be fully realised as the freshly planted beds gradually grow into the lush garden that was envisioned.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

原商场已被拆除,原有建材被巧妙地循环利用,该项目将成为循环经济的创新典范。都市景观水池和繁茂的当地植物衬托出由商场的地下停车场改造而成的下沉广场,遮阳的半露天回廊环绕其四周。精心设计的景观水池在所有季节都将是一个完美的聚会场所:水池的水位会根据雨季和旱季而上升或下降;炎热的天气里,喷雾降温系统可以降低户外温度,为游客带来舒适的环境,减少空调的使用。该空间可以做为游乐场、聚会空间和演出舞台等;与此同时,通过艺术化地拆解建筑,保留了混凝土框架为主的一系列建筑原有的结构,适时可以转换成服务中心、凉亭和其他设施。

 

The original mall has been removed and meticulously recycled, making the project an innovative example of the circular economy. The mall’s underground parking level has been transformed into a sunken public plaza dominated by an urban pool and verdant local plants and surrounded by a shadowed arcade. The pool has been carefully planned to be a perfect gathering spot for all seasons: the water level will rise and fall in response to the rainy and dry seasons, and in hot weather mist sprayers will reduce the local temperature to provide welcome relief to visitors, reducing the use of air conditioning in the summer months. This space hosts playgrounds, gathering spaces, and a stage for performances, while the artful deconstruction of the building’s concrete frame has left a number of follies that can in due course be converted to shops, kiosks, and other amenities.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme ‘Cultural Bay Area • Humanistic Design’ ?

 

设计理念是将自然和凉爽带入台南市中心。台南是一个炎热的城市,尤其是在夏天,因此该方案旨在为城市中心打造一个凉爽的绿洲。“河乐广场”可以为淡水资源提供缓冲,为城市降温,作为植物和鸟类的栖息地,同时它也是人们休闲和聚会的场所。水环境的复兴可以使城市的部分地区焕然一新,进而促进其经济、生物多样性、交通和水资源的再生。因此,“河乐广场”为市民和游客提供了一个集历史、教育和可持续价值于一体的亲水公共空间。

 

同时,“河乐广场”被设想为一种回收再利用“错误的建筑”的方法。在这里,人们可以在充满植被的购物中心旧址上戏水。城市并不一定要通过新建宏伟的歌剧院和壮观的博物馆来体现价值,移除一些旧的建筑同样可以创造价值。

 

The concept was to bring nature and cooling into the centre of Tainan, a hot city especially in summer, and to make a true oasis in the midst of the city. it creates a buffer for sweet water, it cools the city, it is a good base for nature and birds, and it is a reservoir for leisure and gatherings. The water environment's revival could regenerate parts of the city and in turn boost its economy, biodiversity and traffic and water management. In this case, it particularly provides Tainan's citizens and visitors a hydrophilic public space integrated with historic, educational, and sustainable value.

 

Meanwhile, it is envisioned as a way to review and recycle an architectural ‘mistake’. In Tainan Spring, people can bathe in the overgrown remains of a shopping mall. This project proves that it doesn't always have to be majestic opera houses and extravagant museum buildings that put a city on the map. You can also take something away to create value.