重新出发的家
-

项目名称 Project Name: 重新出发的家 / The Home for a Brand New Start

参展机构 Company:广州普利策装饰设计有限公司 / PONE Architecture

客户 Client : 于女士 / Ms Yu

创作年份 Year : 2019

设计师 Designer : 梁穗明 / Ming Leung

文案 Copywriter : 梁穗明 / Ming Leung

 

 

项目创作背景

Project Background

 

“重新出发的家”来源于一个单亲家庭的家居改造计划,为东方卫视《梦想改造家》第六季第五期节目。业主是一位职业女性,并承担着独立照顾孩子的责任。我们改造的出发点在于解决一个单亲家庭的问题,并由此延伸出对一个社会现象的关注。现代社会对女性,和女性对自身的要求越来越高,尤其每一位母亲在孩子出生后,都会面临工作和照顾孩子两者平衡的巨大挑战。希望这个项目,通过业主母女生活特点,进行针对性改造,治愈人的心灵。我们提倡用空间换取生活时间,提高生活品质。我们相信,生活永远值得我们为之创造更好的环境。

 

The Home for a Brand New Start is a renovation project for a single parent family in the fifth episode of season six of Dream Home, which is a home improvement program in Dragon TV. The owner is a professional woman and looks after her daughter independently. This renovation project aims to tackle the problem from a single parent family, and it also attracts people’s attention for this social issue. Nowadays, women have high requirements on life from both modern society and themselves, especially every mother faces huge challenges in the workplace and childcare after the child is born. We hope that this project, based on their life features, will be transformed specifically and heal people's hearts. We call for exchanging space for time, to improve our life quality. We believe life is always worth creating a better environment by ourselves.

 

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

改造前

整个房子为东西通透的户型,三室两厅两卫,面积足有120㎡,入门口是开发商附赠的20㎡入户花园,且带有6m多的挑高空间的商品房 。

房型本身条件不错 使用却没有得到合理规划

1.空间使用率低,房子有效利用率仅55%

2.原风格杂乱

3.女儿没有成长空间

4.母亲没有发展自我兴趣爱好的空间

 

Before Transformation

This apartment is east-west direction, 120㎡ in total with three bedrooms, two living rooms, two bathrooms. The entrance is a 20 ㎡ indoor garden with a space higher than 6m.

The room type is good but it wasn’t properly planned.

1. Low space utilization rate, only 55%.

2. Messy design style .

3. Limited space for her daughter to grow up.

4. The mother also needs space for hobbies.

Time and space are important to improve life efficiency.

 

 

 

时间和空间对于这个家庭,成为提升生活效率的重要因素

 

▲设计师手稿 Designer Manuscript

 

改造后

每个区域都有复合功能

母亲和女儿卧室 书房 瑜伽室,每天使用8小时,占据全屋百分50

空中花园 中西厨房 植物种植墙 兼备客房和闺蜜聚会功能的空中床吧,为母亲和女儿日常空间和兴趣复合

重新梳理功能的分布

把母亲和女儿生活空间延展,设计两人兴趣爱好空间,把空置空间用复合方式解决客房需求,提高空间的使用率。

 

After Transformation

1. Complex functions in every area.

2. Bedrooms, Study and Yoga room, used for 8 hours a day, occupy 50% of the house.

3. Hanging Garden, Chinese and Western Kitchen, Green wall, Hanging bed with functions of guest room and gathering, become daily spaces and interest compounds for them.

4. Space utilization rate increases, by reorganizing functions distribution, extending living space, designing hobbies area, and using the vacant space to be a guest room in a composite way.

 

 

 

 

 

 

 

创作过程&结果呈现

Creative Process & Result

 

重新梳理功能的分布,把母亲和女儿生活空间延展,设计两人兴趣爱好空间,把空置空间用复合方式解决客房需求,提高空间的使用率。

Space utilization rate increases, by reorganizing functions distribution, extending living space, designing hobbies area, and using the vacant space to be a guest room in a composite way.

 

入户花园 即是空中花园、植物种植墙、闺蜜床吧、更是花园餐厅,这里是一个巨大的空间。早上起床,可以尽情的享受早餐,一个可以做米其林星级餐的厨房、朋友聚会场所。

Indoor garden is also the hanging garden, planting wall, ladybro’s bed bar and garden restaurant. There's a huge space for you to get up in the morning and enjoy the breakfast, it is a Michelin-starred restaurant where you canhold party with your friends.

 

 

 

 

 

 

我们希望给这个家一个港湾的小空间

▲利用楼板的边界线曲线向上延伸,

因为弧形的延伸这个夹层也变得非常有趣

▲既能让光线从两层渗透进来

▲又满足了客卧的要求

还能作为闺蜜聚会、做瑜伽的秘密花园

 

We hope to create a small harbor space for this home.

▲Using the curve of the boundary line of the floor to extend upward, the mezzanine looks very interesting because of the arc extension.

▲It can allow light to penetrate from two layers.

▲It meets the needs of the guest bedroom.

 

关于空中床吧鸡蛋造型的问题,汽车以前是方形的现代是流线型的,改变既定轴承的思维生活变得更美好。

The egg shape of the air bed bar is an interesting idea,which changes fixed mindset and makes our life better, just like the car used to be square but the modern car is streamlined.

 

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

本次改造的初衷,为解决一个单亲家庭的生活效率与生活品质问题,并延伸出 我们对单亲家庭 及女性在平衡家庭与职场关系,这一社会人群及现象的关注,并通过设计给予人文关怀。

设计的使命是为社会福祉与大众的美好生活,我们倡导用空间换取生活时间,提高生活品质,保证爱好与兴趣能在家里自由生长,让家的空间治愈心灵,成为永远温暖的存在。

通过这个项目,向大众传递出我们对空间、对家、对生活的理解与倡导。并相信,生活永远值得我们为之创造更好的环境。

 

This renovation project aims to solve the problem of life efficiency and life quality of a single-parent family, and extends our attention to this social group and the phenomenon about women balancing the relationship between family and work, showing the humanistic care.

The mission of design is for social welfare and a better life for the general public. We exchange space for life time, improve life quality, ensure that hobbies and interests can be cultivated and developed at home, allowing home to heal people’s hearts and become a space with everlasting warmth.

By this project, we are conveying our understanding and advocacy of space, home, and life to the general public. Also, we believe that life is always worth creating a better environment by ourselves.