听海图书馆
-

项目名称 Project Name: 听海图书馆 / The Tinghai Library

参展机构 Company:深圳市本果建筑装饰设计有限公司 / Shenzhen BenGuo Architectural Decoration Design Co., Ltd

客户 Client : 盐田区图书馆 / Yantian Public Library

创作年份 Year : 2018

 

 

项目创作背景

Project Background

 

深圳首家 " 离大海最近 " 的图书馆—— " 听海图书馆 "作为全国首家实体智慧图书馆深圳市盐田区图书馆的分馆,是盐田区图书馆创新阅读空间的一个前行项目,也是梅沙社区文化建设的又一体现,它是社会基层治理的又一表现形式,是有利于民众成长的社区基层文化建设空间,也是发展全民阅读的良好土壤。

 

“Tinghai Library (meaning ‘listen to the sea’)”, the first library in Shenzhen that is “nearest to the sea”, has been open to the public since 2019. “Tinghai Library”is a branch of Yantian Public Library--the first physical Smart Library in China, a pilot project of innovative reading for Yantian Public Library.

 

“Tinghai Library”is also another manifestation of social grass-roots governance, specifically in Meisha Community, good soil for the development of civil reading.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

听海图书馆是盐田区图书馆大力推进具有各社区文化内涵和特色的总分馆制建设的重要探索,也是盐田区图书馆创新全民阅读服务模式。如何利用当地的小场所,打造全民阅读服务模式?

 

Tinghai library is an important exploration for Yantian Public Library to vigorously promote the construction of the “General and Branch Library System”. How to make use of limited community venue space for civil reading?

 

我们以人、空间、地理位置的相对关系作为思考延伸,探究其背后所承载的阅读方式。构思和组织基于读者需求特点,注重平面布局的功能要求和空间的渗透与分隔,以“书与人的亲和力”为主线展开设计,融入海洋文化内涵,擦亮海洋文化品牌。

 

Our design is based on the interaction between human and space. Our conception and plane layout are based on the characteristics of the community readers. The main concept as "affinity between books and people", our design paid attention to both the separation and interaction among functional spaces. Additionally, as the library is located along the coast, we embellished the library with local folk marine elements.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

听海图书馆室外空间导视融入海洋元素,帆船造型上增加logo和“听海图书馆”字样,读者在准确找到图书馆位置之余,还能感受海洋气息。入口处的圆形艺术装置及方形底座,灵感来源于“天圆地方”,“智欲其圆道,行欲其方正”,圆方互容,儒道互补,构成了中国传统文化的主体精神。

 

Tinghai Library embellishes itself with marine elements in its visual guidance system, both indoor and outdoor. At its entrance, the sailboat modeling printed with the words“Tinhai Library”, tells the reader where it is. The circular art installation and its square base are inspired by ancient Chinese wisdom "the round sky and the square land", "the roundness of wisdom and the rectitude of action"--the mutual accommodation of circles and squares, and the complementation of Confucianism and Taoism, constitute the main spirit of Chinese traditional culture.

 

由于听海图书馆面朝盐田区的黄金海岸,坐拥美景,我们在结构上采用四面通透的落地窗,窗外的阳光、沙滩、大海、游艇等景色尽收眼底,读者在轻松阅读的同时,亦能享受视觉上带来的愉悦。

 

室内以朴质的原木色和纯净的白色为主色调,多种组合形式的木质家具及布艺软包卡座,搭配柔和的暖白光源,营造出温馨舒适的阅读氛围。大量绿植的加入,使得整个空间充满生机。纱帘之中融入地图元素,将当地文化历史通过奇思妙想展现出来,打造出一个贴近自然且饱含文化艺术气息的听海图书馆。

 

Facing the golden coast of Yantian District, the Tinghai Library is gifted with beautiful scenery. We use French windows with four sides to let the readers enjoy the panoramic view of the sunshine, the beach, the sea, the yachts, among other sceneries.

 

The mass tone attune of the interior space are natural log color and pure white. Various combinations of wood furniture and cloth soft bag holder, adorned with soft warm white light, to create a warm and comfortable reading atmosphere. Green plants are added to make the whole space full of vitality. Maps printed on the screen curtain shows the local culture and history. The Tinghai Library is both close to nature and full of cultural and artistic atmosphere.

 

在科技加持的年代,图书馆也需随之升级,如今的听海图书馆从颜值与操作简便性等方面进行全面升级,设计简洁,操作简单,自动借还书、图书消毒、电子书籍下载、人脸识别、总分馆系统同步等等功能助阵阅读。

 

多功能的空间,除了阅读也可以自由组合大小不同的沙龙区域,创造更便捷的阅读环境,让更多人感受到阅读的乐趣。

作为盐田区图书馆智慧分馆," 听海图书馆 " 将为读者带来 " 抬头观山海,俯首轻吟哦 " 的全新阅读体验。

 

With the development of Science and Technology, libraries also need to be upgraded. The Tinghai Library is comprehensively upgraded in its equipment, from the aspects of appearance and operation simplicity. In this library, books can be automatically borrowed and returned. It is also equipped with automatic book disinfection system, e-book downloading system, face recognition entrance system, and sharing of the general and branch library systems.

 

Additionally, the library combines different sizes of salon area as its muti-functional edge.

As the intelligent branch of Yantian Public Library, "Tinghai Library" brings readers a new enjoyable reading experience.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

该项目在湾区的基层文化建设体系中是一个示范型项目。本果设计积极助力先进示范区建设,在社区层面用设计增加人文关怀,通过挖掘社区记忆、提炼社区特色,设计社区居民乐意走进来阅读的空间,让居民感受到城市的温度。

 

The Tinghai Library is a demonstration of grass-roots cultural construction in the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area. By tapping into community memory and refining community characteristics, BenGuo design manages to render a space where community residents are willing to step in and read, and feel the warmth of the city by reading in such spaces.