大明山大明湖公共卫生间
-

项目名称 Project : 大明山大明湖公共卫生间 / The Public Toilet of Daming Lake on Daming Mountain

参展机构 Company : 杭州木伏建筑研究室 / MUFU-ARCHLAB

客户 Client(选填) : 大明山风景区管理处 / Management Committee of Daming Mountain

创作年份 Years(必填) : 2019

设计师 Designer(选填) : 黄广龙、吴荔 / Huang Guanglong、Wu Li

摄影 Photographer(选填) : 陆伟杰、杨力维、杨建刚 / Lu Weijie、Yang Liwei、Yang Jiangang

 

 

项目创作背景

Project Background

 

项目基地位于临安大明山风景区内大明湖靠山临水的山腰处,现状已存在一个简易的卫生间,业主最初的目的是希望做个简单的卫生间改造。

Located on the hillside of Daming Lake in Daming Mountain of Lin 'an District, there has been a simple toilet. The original purpose of the owner is to make a easy transformation for toilet.

 

公共厕所所谓的“公共”,正是乡村印象的开始。我们由场地特定环境与人的体验出发,重新对公厕的形态、空间进行思考,希望最终设计的公厕抛开原本扮演的固有“角色”,摒弃纯粹的功能性,成为大明山自然旅程启程点中的一处化外的风景。

The meaning of “public”contained by the public toilet happens to represent the impression of the countryside. In consideration of specific environmental conditions of the site and the care for human beings, we have rethought the form and space of the public toilet. It was hoped that the final result of the design of the public toilet would be unshackled from the original “role”represented by their mere functions, so as to be turned into an shaped scenery in Daming Mountain.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

经过对场地交通和游客游览路线的观察分析,我们发现游客从城镇前往大明山游玩需要使用转换公路、景区接驳车、缆车三种不同的交通方式方能到达山上的大明湖并开始长时间的步行游览。从这个角度看,大明湖畔的基地除了满足厕所功能外,还可作为游客从“赶路”到“游览”的重要中转站。该基地位于靠山临水的山腰处,其本身亦可作为一个重要的观景点,并与周边景观相互渗透。介于以上的考虑,如何使改造后的卫生间和场地外部环境气氛融合、渗透,给游客提供一种豁然开朗的情感上的转变,是我们设计中思考的主要问题。建筑最终呈现的形态是两个筒体,在石块堆叠的坡道引导下位于半山腰的高处,一个筒体顺势将人流和视线引入建筑,另一个筒体转折悬挑于山体之外并直向大明湖。

 

Through the observation and analysis of the traffic on the site and routes for tourists, we found that three different modes of transportation shall be adopted for tourists moving from the town to Daming Mountain: Interchange, shuttle bus of scenic spot and cable car, then a long-term walking tour can be proceeded. Given the above scenario, the base beside Daming Lake can not only meet the function of toilet, but also serve as an important transit station for tourists from “rushing” to "sightseeing". Located on the hillside near the mountain and water, the base is can also be considered as an significant scenic spot harmonized with the surrounding landscape. Therefore, how to integrate and harmonize the transformed toilet with the external environmental condition of the site, so as to provide tourists with a kind of emotional change of being suddenly enlightened, is the focus of our design. The final form of the building is two tubes, which are located high in the middle of the mountain under the guidance of a stone-stacked ramp. One tube leads the flow of people and sight to the building, while the other is cantilevered out of the mountain and straight to Daming Lake.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

公厕场地主要入口依托原有的地面高差,通过双折坡道将游客引入建筑,实现外部与内部空间的自然转化。进入建筑,外围钢条格栅与内部毛石片墙引导着游客直行的路径,将卫生间本身私密的功能空间藏匿于后部。

Relying on the original difference of ground elevation, the tourists are introduced into the building through the double fold ramp from main entrance of the public toilet site, thus realizing the natural transformation of from external to internal space. Entering the building, the outer steel bar grille and the inner rubble wall guide the tourists to go straight, hiding the private functional space of the toilet itself in the back.

 

整个流线在端头处进行了轴线的偏转。洗手台这一功能布局成为空间的高潮部分。转折的筒体悬挑于山体之外并直向大明湖。筒体本身强化了视线的聚焦,给人以强烈感受。从外侧看,这个像望远镜的悬挑口部也成为了半山腰上的一个令人印象深刻的视觉焦点。自然的景观通过洗手台的镜子反射至人眼。人们在洗手时可以同时看到自己和大明湖沿岸的风景,镜子里的画面犹如一幅长卷在眼前铺开。此时游客的身体和心灵在这一端头空间节点得到彻底的释放。

The route is deflected at the end. The functional layout of the wash basin marks the climax of the space. The turning tube is overhanging outside the mountain and straight to Daming Lake. The tube itself strengthens the focus of the sight and gives people a strong sense fo feeling. From the outside, this telescope-like overhanging mouth also comes into being an impressive visual focus on the hillside. The natural landscape is reflected to the human eye through the mirror on the sink. When washing their hands, people can see the scenery along the Daming Lake as well as themselves at the same time. The picture in the mirror is like a long scroll spread out before their eyes. At this point, the visitor's body and mind are completely released at this space node.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

公共厕所作为最基本的社会公共配套建筑,是社会文明程度展现的窗口。公共厕所的设计不单纯考虑功能与形态,应重视人的体验、体现社会关怀、尊重场地、体现场地个性。设计要既要有人情温度又要有性格,用创造性的思维解决各种问题,体现人文关怀与尊重。一个项目如何做到重视人、尊重人、关心人、爱护人,是我们设计始终围绕的主题。

As the most basic social public supporting building, public toilet is the window of social civilization. The design of public toilets should not only consider the function and form, but also pay attention to people's experience, reflect social care, respect the site and reflect the personality of the site. The design must be both humane and character, use creative thinking to solve various problems, and embody humanistic care and respect. How to attach importance to people, respect people, care for people and love people is the theme of our design.