爱阅公益基金会办公室
-

项目名称 Project Name:爱阅公益基金会办公室 / Iread Foundation

参展机构 Company : 于强室内设计师事务所 / YuQiang&Partners

项目类别 Category :室内 / Interior

客户 Client :深圳市爱阅公益基金会 / Iread Foundation

创作年份 Year :2017

设计师 Designer :于强 / Yuqiang

摄影 Photographer :黄早慧 / Huang Zaohui

 

 

项目创作背景

Project Background

 

深圳爱阅公益基金会以“让每一个孩子享受阅读的乐趣,成为终身阅读者”为使命,在"高品质儿童阅读推动美好未来"的愿景之下,专注儿童阅读领域的公益推广。

 

YuQiang&Partners受深圳市爱阅公益基金会之邀,在深圳华侨城片区打造一处“暖心公益”的办公空间。历时两年的精心策划,爱阅基金会办公室终于于2019年1月正式竣工。

 

Shenzhen Iread Foundation takes Let every child enjoy the fun of reading,becoming a lifelong reader as its mission. It focuses on the public welfare promotion of children's reading field to realize the aspiration of the high-quality reading of children promoting a better future.

 

YuQiang&Partners was invited by Shenzhen Iread Foundation to create a "heart-warming and charitable" office space in OCT LOFT. After two years of meticulous planning, the office of the Iread Foundation was completed in January 2019.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

我们尝试突破传统办公与公益教育空间的固有定义。利用建筑内部的环形的走道串联起工作交流区与日常区,一方面提供了家长与孩子共享的亲子活动及儿童阅读空间,另一方面满足了工作人员的日常办公的需求。

 

同时,会议与办公的日常即是一个思维交互碰撞的过程。设计师用充满童真手法处理这个日常严肃却有着频繁思维交流的功能场所,碰撞而跳跃的空间表情点缀了办公交流的日常契机。

 

We tried to break through the traditional definition of office&public education space. The circular walkway inside the building is used in connecting the work communication area and the daily area. It not only provides the children's reading space and activities space for both parents and children, but also meets the daily work demand of the staff.

 

Meanwhile, the daily routine of both meeting and work is seen as a process of thinking interaction. The designer unifies this functional place where is full of serious atmosphere in daily but thought exchanges frequently by a childlike design approach, and embellished it with the collision and jumping expressions of the space.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

一方面,通过色彩融合去营造空间气氛。蓝色与黄色两种明快的色彩为空间带来自由性、梦幻性、率真性。搭配如同神秘山洞的入口的弧形曲面,一个新的空间概念在眼前如荧幕一般缓缓掀开。同时,干净的原木、布艺与金属,提供了无可取代的触感与温度。

 

另一方面,调性轻快、明朗的亲子活动室也带来了一种新的体验。它作为家长与孩子们交流成长的重要场所,在设计师巧妙地安排下,不同的空间关系提供了更多的亲子互动的机会,希望能制造一种“身体化”的情感记忆。同时利用垂直的、通透的分隔玻璃保持空间最大限度的交融与连续。

 

On the one hand, the fusion of different colors creates the special atmosphere. The two bright colors (blue&yellow) bring freedom, dreaminess and frankness to the space, and the curved wall is like the entrance of a mysterious cave, which makes the new spatial concepts emerge in front of you as a screen. Meanwhile, the clean logs, fabrics and metals also provide the irreplaceable tactile impression and temperature.

 

On the other hand, the parent-child activity room with brisk and bright style provides a new experience. As an important place for communication between parents and children, it offers more opportunities to parent-children interaction through various arrangement of spatial modes, and the designer hopes that it is able to create a "physical" memory of emotions. At the same time, the vertical and transparent partition glass is used to maintain the maximum blending and continuity of the space.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

How does the project reflect to the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"

 

这是一组传递爱与温暖的儿童情绪大片。每个空间都有与之相对应的绘本故事场景,在完善功能设置的基础上增添了许多故事感及叙事性。用柔软的设计手法,在这个极具美好想象的绘本空间中,让大人和小朋友皆能体会“身”与“心”交流的故事。

 

This is a group of children's emotional movies that conveys love and warmth. Each space of this project is given a corresponding story scene of the picture books so that the rich narratives are added to it on the basis of perfect function setting. With the gentle design techniques, both adults and children have access to experience the communication between "body" and "heart" in this highly imaginative space with picture book.