全至科技创新园改造
-

项目名称 Project Name:佳客里公寓改造 / Jiakeli Apartment Renovation

参展机构 Company : 墨照建筑设计事务所 / MOZHAO ARCHITECTS

项目类别 Category :公寓、商业 / Apartment, Commercial

客户 Client :深圳市佳领域实业有限公司 / Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

项目设计 & 完成年份 Design Year & Completion Year:2015&2018 

主持建筑师 Lead Architect :曾冠生 /  Guansheng Zeng

建筑设计团队 Architecture Design: :罗文国, 陶俊羽, 李可人, 张凡, 黄宇翔, 刘民浩 / Wenguo Luo, Junyu Tao, Keren Li, Fan Zhang, Yuxiang Huang, Minhao Liu

摄影 Photographer :张超 / Chao Zhang

 

 

项目创作背景

Project Background

 

改造前的建筑是一个市中心外的工厂园区的配套宿舍。随着成本提高导致低端产业的外迁,条件较差的园区宿舍逐渐空置。同时,地铁交通的建设和市中心高额的居住租金及生活成本迫使大量白领搬到市中心外居住。另外,粗放式发展年代的大部分商品住宅因缺少公共功能而缺失社区性。此项目的改造希望提升原有空间的生活品质同时, 创建一个多元、生活丰富的社区。

 

The pre-renovation building is a supporting dormitory for the factory in suburban. When the low-end industries move out as costs rise, those dormitories have been gradually vacant. At the same time, the construction of subway, the high housing rent and living cost in the city center force many white-collar workers to move out to live. In addition, most of the commercial housing in the extensive development era lack community due to the shortage of public programs. This renovation project hopes to not only improve the quality of original space, but also create a diverse and life-rich community.

 

 

项目问题与解决方式

Problem Statement and Project Solution

 

改造前的宿舍布局只满足休息功能,空间狭小人多。为了扩大室内使用空间,阳台由外墙出挑钢结构楼板搭建而成。户与户之间的隔墙有红、黄、灰三种颜色,这些颜色散落点缀着整个立面。遮挡空调室外机的格栅则是由横竖变化的体系构建而成。栏杆的形式呼应格栅,由一根根竖向不锈钢圆管组合。因此整个公寓的外立面改造是由一系列新的功能组件构成。而A栋公寓外走廊一侧的立面在原有造型的基础上,增加了垂直格子网和爬藤植物,为外走廊公共空间增添了绿意,让每一个租户回家和出门时都能亲近到自然。

 

The layout of the dormitory before renovation only meets the sleeping requirement and the space is small and crowded. In order to enlarge the interior space, the balcony made of steel is cantilevered from the concrete structure. At the same time, the partition walls between units have three colors of red, yellow and grey, and these colors are randomly arranged among the facade. And the aluminum gratings that cover outdoor air conditioners change with horizontal and vertical directions. The form of the handrails responds to the gratings and the handrails are a combination of vertical circular tubes made of stainless steel. Thereby, the whole apartment's facade renovation is the result of the construction of a series of new functional components. What’s more, vertical grids and climbing plants are added to the external corridor of Block A on the basis of the existing shape, which brings greenery space to the external corridor, so that every tenant can get close to nature when they go home and go out.

 

 

创作过程&结果呈现

Creation Process & Result

 

原有的一万平方米宿舍由三栋建筑组成:两栋相同的内走廊平面布局的建筑和一栋外走廊平面布局的“L”形建筑。设计通过在两栋内走廊的建筑之间设置电梯厅,把两栋建筑连成一体。利用一体后疏散的联通性,把其中一个楼梯改造成两个电梯井。

 

The original 10000㎡ dormitories have three buildings: two buildings that have the same layout of internal corridors and an L-shape building of external corridor. The two buildings are integrated together by adding an elevator hall between them. One of the stairs is transformed into two elevators due to the connectivity of evacuation after the combination.

 

除了建筑尺度的控制,宜人尺度的推敲思考还运用在公寓的室内空间设计中。公寓的室内通过研究人的生活习惯和细致推敲人体尺寸, 在较小的室内空间紧凑而有序地布置每一个生活功能:储藏空间、工作学习空间、休息空间、休闲用餐空间、烹饪空间以及卫生间。所有空间在设计中结合了固定家具、活动家具和家电的尺寸,最大限度利用空间。

 

In addition to the control of the architectural scale, the consideration of the amenity scale is also applied to the interior space design of the apartment. In the interior of the apartment, by studying people's living habits and elaborating the size of the human body, each living function is arranged in a compact and orderly manner in the smaller interior space: storage space, work and study space, rest space, leisure dining space, cooking space and toilet. All Spaces are designed in a way that combines the dimensions of fixed furniture, movable furniture and appliances to make the most of the space.

 

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性?

 How does the project reflect the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"?

 

佳客里公寓改造是想构造一个有邻里关系的人文社区。温暖的设计,应当以人为本,在当下城市生活的快节奏中,功能需求是居民最基本的要素,如何带来心灵上的温暖则是更为重要的期待。

 

Jiakeli Apartment Renovation is to construct a humanistic community with neighborhood relationship. The design of warmth should be people-oriented. In the current fast pace of urban life, functional needs are the most basic elements for residents, and how to bring spiritual warmth is a more important expectation.

 

公寓的设计,除了居住单元的升级改造,还增设了公共功能:交流大厅、共享厨房、健身空间、视听休闲、屋顶篮球场、架空活动空间和室外景观庭院。这些公共空间不仅改善居住条件,而且成为居住社区的凝结剂,丰富居民的公共生活。

 

Except for the upgrading of living units, the design of the apartment also includes public programs, such as communication hall, shared kitchen, fitness space, audio-visual recreation, roof-top basketball court and outdoor courtyard. These public spaces not only improve the living condition, but also become the cohesion of the community, enriching the residents’ public life.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

项目名称 Project :生活美学馆  The Living Pavilion

项目类别 Category :公共文化建筑  Public Cultural building

客户 Client :深圳市佳领域实业有限公司  Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

项目设计 & 完成年份 Years:2016/2018  Design year & Completion Year:2016/2018

主持建筑师:曾冠生  Lead Architect: Guansheng Zeng

建筑设计团队: 罗文国 麦梓韵 胡蝶 张凡 | 吴雅竹 沈淡宁  Architecture Design: Wenguo Luo, Ziyun Mai, Die Hu, Fan Zhang | Yazhu Wu, Danning Shen

摄影 Photographer :张超Chao Zhang

 

项目创作背景 Project Background

在生活美学馆项目中,基地的四个朝向是四种不同的城市空间,建筑要植入到场地里,不仅要用不同的策略去回应四种界面,而且要积极整合场地元素、改善空间环境。对着高速公路的建筑北立面,高低错落的墙体既阻挡北侧高速公路的噪音影响,又能借场地原有的小叶榄仁为室内提供惬意的景观空间。建筑南立面则通过庭院、通透的玻璃界面与建筑南侧的办公楼共同创造尺度舒适宜人的步行空间。在周边充斥着厂房的消极城市空间包围下,生活美学馆犹如沙漠里的绿洲,这种反差并不是让建筑突兀,而是希望通过建筑介入形成积极的微环境,促进公众对城市公共空间的认知和意识。

In The Living Art Pavilion project, the four directions of the base are four different urban spaces. The building should be embedded in the site, not only using different strategies to respond to the four different interfaces, but the purpose of such embedding is to actively integrate site elements and improve spatial environment. The building's northern facade facing the expressway and with high and low walls, can block the impact of noise from the expressway in the north, while providing a pleasant landscape space for the interior through the original terminalia mantaly in the base. The building's southern facade creates a comfortable and pleasant pedestrian space with the office building on the southern side through courtyard & transparent glass interface. Surrounded by negative urban space filled with factories, The Living Art Pavilion is like an oasis in the desert. We do not want to make the building look abrupt through the contrast, but hope that positive micro-environment formed by architectural intervention can foster the understanding and awareness of the public towards public urban space.

 

项目问题与解决方式 Problem Statement and Project Solution

生活美学馆的北面对着高速公路,紧邻北侧是一排保留的小叶榄仁,因此建筑的北界面是高低错落的墙体,既阻挡北边高速公路噪音的影响,同时又能借景小叶榄仁。建筑的南面则是园区的二号办公楼。除了与办公楼底层商业和艺术空间在功能上共同营造休闲娱乐氛围,建筑轮廓和界面也相互对话,形成尺度舒适宜人的步行公共空间。

The Living Art Pavilion faces the expressway in the north, with a row of Terminalia mantaly retained right outside the northern walls. The northern walls are specially designed at different heights, which not only lowered the impact of noises from the expressway, but also formed a beautiful space inside with the Terminalia mantaly. The pavilion, together with the commercial and artistic spaces on the ground floor of the office building No.2, which located at the south of the pavilion, creates a dynamic recreation atmosphere. At the same time, a comfortable and pleasant public space for pedestrians are perfectly created due to interfaces and scales of two buildings which interact with each other.

 

创作过程&结果呈现 Creative Process & Result

整个建筑由六个单元体块组合而成。独立品牌家具店由西侧的四个单元体块构成,而靠入口城市广场的两个单元体块则是水果茶饮店。利用外摆的座椅,水果茶饮店在广场上形成更舒适的城市公共生活氛围。考虑家具店的展览空间功能需求,中间的两个单元合并成一个大单元从而形成较大的室内展示空间。

The whole building is composed of six unit blocks. The independent furniture store is composed of four unit blocks in the west, while the other two unit blocks near the city plaza of entrance functions as tea house. By placing some outdoor chairs in the plaza, the tea house creates a comfortable environment for the public life. The middle two unit blocks are combined into one to provide a large exhibition space for the furniture store.

 

生活美学馆原型借鉴沙井传统民居的建筑元素:坡屋顶和庭院空间。每个单元体块由庭院和单方向的坡顶建筑组合而成。

Prototype of Living Art Pavilion are referring to elements of traditional dwellings in Shajing: sloping roof and courtyard space. Each unit block is composed of a courtyard and a unidirectional roofed building.

 

建筑的屋顶结构采用混凝土密肋梁,而密肋梁的形式增强了坡屋顶的室内空间透视效果。同时,裸露的混凝土梁保留着松木模板的木纹理。墙体与洞口分布在每个单元体的南北轴向,因而在东西方向上形成秩序与纵深感的室内空间。

Being roof structure of the building, concrete rib beams enhance the aerial perspective effect of the sloping roof. At the same time, the exposed concrete beams retain the wood texture of the pine formwork. The walls and openings are distributed in the north-south direction of each unit, which created a sense of order and a feeling of depth in the east-west direction of interior space.

 

如何理解项目与“人文湾区∙温暖的设计”这一主题的关联性? How does the project reflect to the exhibition theme "Cultural Bay Area • Humanistic Design"

生活美学馆用传统建筑元素通过新的空间与人去回应当代生活方式,同时,建筑与自然相融合,让人回归自然。温暖的设计,本就应站在近人尺度考虑。生活美学馆对于以往传统建筑的空间进行了再利用的尝试,使之更加符合人们在现代生活中的需求。建筑与自然的融合方式强调建筑空间与自然环境的互相渗透,人置身在建筑里能感受到自然的魅力,人也因此融入自然。生活美学馆在保持自身建筑语言独立性的同时,也使得建筑与环境进行了对话,让人、自然与传统产生了关系,让建筑“在地性”再次被强调。

The The Living Art Pavilion uses traditional architectural elements to respond to the contemporary lifestyle through new Spaces and people. At the same time, the integration of architecture and nature enables people to return to nature. The warm design, should stand in the approachable scale consideration. The Living Art Pavilion has tried to reuse the space of the traditional architecture, so that it can meet the needs of people in modern life. The integration of architecture and nature emphasizes the mutual penetration of architectural space and natural environment. People can feel the charm of nature when they are in the building, and therefore they blend into nature. While maintaining the independence of its architectural language, The Living Art Pavilion also makes the building and the environment have a dialogue, which makes the relationship between people, nature and tradition come into being, and emphasizes the "locality" of the building again.